Uz rokām esošie mikroorganismi cilvēka organismā var nokļūt:
- ar rokām pieskaroties acīm, degumam un mutei;
- ēdot un dzerot ar nemazgātām rokām;
- ar nemazgātām rokām pieskaroties priekšmetiem, tādā veidā tos nododot tālāk no cilvēka uz cilvēku, piemēram, pieskaroties kāpņu margām, galda virsmām, mācību priekšmetiem, rotaļlietām un citiem priekšmetiem.
Svarīgākais nav roku mazgāšanas reižu skaits, bet gan to mazgāšana tad, kad tas ir īpaši nozīmīgi:
- kad rokas acīmredzot ir netīras;
- pirms un pēc ēšanas, dzeršanas vai ēdiena pasniegšanas, kā arī pirms un pēc ēdiena gatavošanas;
- pēc tualetes apmeklējuma;
- pēc spēlēšanās (pagalmā, spēļu laukumā un iekštelpās);
- pēc skolas, bērnudārza vai citu sabiedrisku vietu apmeklēšanas;
- pēc braukšanas sabiedriskajā transportā;
- pēc deguna šņaukšanas, klepošanas vai šķaudīšanas;
- pēc spēlēšanās ar dzīvniekiem;
- pēc mājas uzkopšanas un pieskaršanās atkritumiem.