Lieldienu laikā parasti ir liels pieprasījums pēc baltajām olām, taču jāņem vērā, ka tās ir trauslākas par brūnajām. Vispateicīgākās vārīšanai būs vismaz dažas dienas līdz nedēļu vecas olas.
- Pirms vārīšanas olas rūpīgi nomazgā sāls vai etiķa ūdenī, lai attaukotu čaumalas un tajās stingrāk turētos krāsa.
- Pirms vārīšanas olas kādu laiku vēlams paturēt vismaz stundu istabas temperatūrā, lai tās, ieliekot karstā ūdenī, nesaplaisātu. Ja olas krāsosi sīpolu mizās, bērzu pumpuros, upeņu ievārījumā vai kā citādi, arī tad tās būtu labi pirms tam paturēt istabas temperatūrā.
- Lai iegūtu interesantu krāsu, olas var krāsot ne vien brūno, bet arī sarkano sīpolu mizās, upeņu un melleņu ievārījumā, bet interesantiem ornamentiem var izmantot sniegpulkstenītes, griķus, rīsus, ko piesien ar diedziņu vai piespiež pie olas ar kaprona zeķi.
Ūdeni uzvāra, pievieno tam sāli un mazliet etiķa, lai gadījumā, ja olas sasprāgst, baltums sastingtu un neizplestos. Ar etiķi nepārspīlē – tas čaumalu padara trauslu.
Izvārītas un nokrāsotas olas nevajag uzreiz likt aukstā ūdenī. Vismaz 10 minūtes tās jāatstāj turpat katliņā, pēc tam uzmanīgi ar karoti pa vienai jāceļ laukā, jāļauj tām atdzist un tikai tad var tīt vaļā un lūkoties, kas sanācis.
Krāsu nozīme, krāsojot Lieldienu olas
Zaļā krāsa ir dabas atdzimšanas, iedvesmas un pavasara krāsa.
Zilā – simbolizē debesis, tālumu un ūdeni – tā ir veselības stiprības krāsa.
Dzeltens ir bagātas ražas, siltuma un gaismas simbols.
Bet joprojām vispopulārāk olas krāsot ir sīpolu mizās. Ar tām iespējams iegūt daudz toņu sarkanās, brūnās, oranžās, sarkanbrūnās krāsas diapazonā – šīs krāsas tiek uzskatītas par mātes dabas spēka un jaudas, auglības un labklājības simbolu.
Kādas krāsas izvēlēties?
Lieldienu galda noformējums lielākoties asociējas ar dzelteniem, oranžiem, kā arī citiem pavasarīgiem un spilgtiem krāsu toņiem. Gan gaumes, gan tendences atšķiras, tādēļ galda klājumam droši vari izvēlēties neierastākus toņus un krāsu kombinācijas, pat Lieldienām šķietami neierasto pelēko, lillā un zilo.
Bez olām neiztikt!
Viens no Lieldienu centrālajiem elementiem ir olas – olu ēšana, olu kaujas, olu ripināšana. Taču olas var lieliski izmantot arī galda noformējumā, veidojot kompozīcijas no dažāda izmēra un krāsu olām. Izmanto tās arī, lai papildinātu citus dekoratīvos elementus. Uzdrīksties eksperimentēt, lai pārsteigtu savus ģimenes locekļus un viesus!