Mājas aptieciņa rudens – ziemas sezonai

Mājas aptieciņas pārbaudi vēlams veikt divas reizes gadā – pirms vasaras un pirms ziemas sezonas sākuma. Jāpievērš uzmanība, vai visām zālēm ir skaidri salasāms nosaukums, ir zināmi lietošanas nosacījumi, vai zāļu derīguma termiņš nav beidzies. Ja zāles ir derīgas, tās var novietot tālākai uzglabāšanai. Nederīgas zāles nedrīkst izmest sadzīves atkritumos, jo tādējādi ķīmiski aktīvās vielas nokļūst dabā. Ideālā variantā zāles ievieto maisiņā un aiznes uz aptieku, kura utilizē nederīgās zāles.

Nepieciešamais mājas aptieciņas minimums

Katrs no mums biežāk vai retāk saskaras ar kādām veselības problēmām. Vienam sāp galva, otrs bieži saaukstējas, citam ir alerģiskas reakcijas utt. Katrs veido savu mājas aptieciņu, rēķinoties ar savām vajadzībām. Dažkārt mājas aptieciņa netiek veidota apzināti, bet ir izveidojusies laika gaitā.

Mājas aptieciņā nepieciešamo medikamentu minimumu nosaka biežākās veselības problēmas, ar kādām varētu saskarties ikviens no mums. Gatavojoties rudens sezonai, biežākās ir saaukstēšanās un vīrusu saslimšanas, kuru simptomi ir paaugstināta temperatūra, iesnas, klepus, kakla un rīkles iekaisums, galvassāpes un vispārējs vājums. Tādos gadījumos mājas aptieciņā jāiekļauj profilaktiski imunitāti stiprinoši līdzekļi – C vitamīns, ehinācijas preparāti, zāļu tējas un citi pretsaaukstēšanās medikamenti.

Iesnu ārstēšanai aptieciņā vajadzēt būt deguna pilieniem vai aerosoliem. Lai mazinātu kakla un rīkles iekaisumu, var lietot sūkājamās tabletes kaklam, aerosolus un kakla skalojamos līdzekļus. Klepus gadījumā var lietot sīrupus, tabletes vai bronhiālās tējas. Alerģiju mazinošas zāles – tablešu vai sīrupu veidā, kas mazinās alerģisku reakciju.

Mājas aptieciņā vajadzētu būt arī termometram un medikamentiem pret paaugstinātu ķermeņa temperatūru tablešu, sīrupa vai svecīšu formā atbilstoši vecumam.

Zāles gremošanas traucējumu gadījumā

Gremošanas sistēmas galvenais uzdevums ir mūsu apēstās barības pārveidošana līdz sastāvdaļām, kuras organisms ir spējīgs uzņemt un lieko izvadīt. Caurejas gadījumā ir būtiski papildus uzņemt šķidrumu un lietot probiotikas, kas normalizē zarnu mikrofloru un būtiski paātrina atveseļošanās laiku. Caurejas mazināšanai var lietot drošus līdzekļus adsorbentus. Fermentus saturoši medikamenti noder gadījumā, ja apēsta “smagi gremojama” pārtika un nepieciešami papildu gremošanas fermenti. Dažkārt novēro arī funkcionālu vēdera uzpūšanos, kas saistīti ar nepareiza uztura izvēli.

Līdzekļi bezmiega vai stresa gadījumā

Mūsdienu dienas ritms ir straujš, kas var atstāt arī nepatīkamas sekas uz miega kvalitāti. Labākās “zāles” pret stresu ir fiziskas kustības un relaksācija, bet dažkārt var pielietot arī augu spēku. Efektīvo dabisko nemieru mazinošo līdzekļu sastāvā varētu būt pasifloras, apiņu, baldriānu, vilkābeles, melisas u.c. ekstrakti.

Līdzekļi sadzīves traumu gadījumā

Ieteicams aptieciņā glabāt dekspantenolu saturošu pretapdegumu aerosolu vai krēmu, ko izmanto nelielu apdegumu pirmajai palīdzībai un dziedēšanai, piemēram, saules, liesmas un karsta ūdens izraisītu. Nelielu nobrāzumu un brūču apstrādei jānodrošinās ar ūdeņraža pārskābi, antiseptisku ziedi vai gēlu dzīšanas veicināšanai. Mājās jābūt arī pārsienamo materiālu komplektam un dažādu izmēru plāksteriem. Sasitumu, sastiepumu, muguras sāpju, sporta traumu gadījumā efektīvi ir ārīgie gēli un krēmi, un speciālie plāksteri, kas mazina iekaisumu un sāpes.

Regulāri jāseko līdzi arī aptieciņas saturam – tas ir laikus jāatjauno un jāpapildina, kā arī jāatbrīvojas no medikamentiem, kuriem beidzies derīguma termiņš. Šos medikamentus var nodot konkrētās aptiekās.

Veselība ir mūsu vērtība, no tās ir atkarīga mūsu dzīves kvalitāte. Mūsu pienākums ir ieklausīties savā organismā, jo ar katru slimības simptomu – sāpes, temperatūra, iesnas utt. – saņemam signālu, ka kaut kas nav labi. Neārstēšanās vai nepārdomāta pašārstēšanās var atstāt negatīvas sekas uz jūsu veselību, tāpēc aicinām savlaicīgi lūgt padomu ārstam vai farmaceitam.

Saistītie raksti

Ziema – piemērotākais laiks vakcinēties pret ērču encefalītu

Ziema – piemērotākais laiks vakcinēties pret ērču encefalītu

Ziema, kad ērces guļ, ir piemērotākais laiks veikt vakcinēšanos pret ērču... lasīt vairāk

Droši Jāņi – padomi svētku svinēšanai

Jāņi ir vieni no gaidītākajiem latviešu svētkiem, kas saistīti ar jautru... lasīt vairāk
Mana Aptieka Saulkrastos – pirmā palīdzība atpūtniekiem

Mana Aptieka Saulkrastos – pirmā palīdzība atpūtniekiem

Vasaras mēneši, kad sabrauc atpūtnieki no malu malām, Saulkrastos farmaceitēm ir... lasīt vairāk