Bērzu sula – spirdzinājuma 
un veselības avots

Kad daba sāk mosties no ziemas miega, bet bērziem vēl nav sākušas plaukt lapas, ir laiks, kad var tecināt bērzu sulu. Šīs dziras vērtību novērtējuši jau mūsu senči – jau no senseniem laikiem tā tiek lietota organisma attīrīšanai.

 

Bērzs ūdeni ņem no zemes dziļākajiem slāņiem, tāpēc tas ir tīrs. Plūstot pa bērzu, tas bagātinās ar minerālvielām un ogļhidrātiem. Visvērtīgākā sula ir tikko pēc iztecināšanas, jo tikai pirmajās pāris stundās sula satur bioloģiski aktīvu jeb dzīvo ūdeni. Jau pēc dienas tajā sākas rūgšanas process.

Bērzu sulu nav iespējams pārdzerties – vienā dienā ieteicams izdzert 2-3 litrus. Bērza sulas lieliski attīra organismu, uzlabo vielmaiņu un baro ķermeņa šūnas ar organiskajām skābēm.

Bērza sulai ir urīndzenošs efekts un tā veicina svīšanu, kas ļauj atbrīvoties no sāļu izgulsnējumiem un dažādiem sārņiem, kas uzkrājušies organismā. To iesaka dzert, lai uzlabotu imunitāti, atvieglotu podagras, reimatisma un radikulīta radītās sāpes, kā arī paātrinātu brūču dzīšanu. Tā palīdz pret artrītu, insultu, infarktu, nieru un urīnpūšļu slimībām. Bērzu sulas satur viegli asimilējamus cukurus: glikozi, saharozi, fruktozi, kas labvēlīgi ietekmē šūnu funkcionēšanu organismā. Attīrošas, mazliet diurētiskas un reizē spēcinošas – ļoti piemērotas attīrīšanās kūrēm. Pastāv uzskats, ka, dzerot sulas, atbrīvojas arī no naida, dusmām, tās vairo pozitīvas emocijas. 

 

Bērzu sulu attīrīšanās kūre

Sulu mēnesī būtu ieteicamas arī īpašas sulu kūres – 7-10 dienas, kad pastiprināti tiek dzertas sulas un uzņemts vienkāršs, veģetārs ēdiens (atsakoties no gaļas, ceptiem, trekniem un smagiem ēdieniem).

 

Svarīgi!

Sulas tecināšanas laiks ir apmēram mēnesis. Kad sulas tecēšana sāk apsīkt un sula kļūst duļķaina, kas sakrīt ar pumpuru plaukšanu, tecināšana jāpārtrauc. Pēc sulas tecināšanas nedrīkst atstāt nenoslēgtu urbuma vietu, jo jebkura brūce kokam ir potenciāls infekcijas avots, kā rezultātā koks var aiziet bojā. Tāpēc pēc sulas tecināšanas urbuma vieta noteikti jāaiztaisa ar koka tapu. Ideālā variantā – urbuma vietu vēl var noziest ar māliem, lai mazinātu infekcijas iekļūšanas iespējas. Sulu katru gadu var tecināt no viena un tā paša koka, tikai ik reizi jāizvēlas cita urbuma vieta.