Fitoterapija veselīgam miegam

Dr.biol. Dailonis Pakalns, farmaceits

Miegs ir būtiski nepieciešams organisma stāvoklis, lai intensīvi atjaunotu organisma enerģētiskās un funkcionālās rezerves. Turpretī stress, nogurums, nemiers, bezmiegs atstāj negatīvu ietekmi uz mūsu veselību. Bezmiega cēlonis visbiežāk ir nervu sistēmas spriedze, pārpūle, uzbudinošo līdzekļu (kafijas) lietošana dienas otrajā pusē, diennakts ritma maiņa, vēla nakts maltīte, nespēja atpūsties pirms gulētiešanas. Miega traucējumu cēloņi ir arī hroniskas saslimšanas, īpaši tās, ko pavada locītavu vai muskuļu sāpes, sirdsdarbības traucējumi, kairinošs klepus, kas pamodina no miega, gāzu uzkrāšanās zarnās. Miega problēmas un hroniskais nogurums bieži saistās ar ikdienas bioritma traucējumiem, kas regulē atpūtas un aktivitātes periodus.

Nozīmīgu vietu nervu sistēmas uzbudinājuma izraisīta bezmiega novēršanā ieņem fitopreparāti, īpaši zāļu tējas. Pēdējās tradicionāli lieto iemigšanas nodrošināšanai un miega kvalitātes uzlabošanai visas nakts garumā. Var izmantot desmitiem kombināciju, bet būtiski ir pašam atrast efektīvāko, ilgtspējīgāko sava bioritma stabilizēšanai un uzturēšanai.

Kā viena no populārākām izsenis lietota baldriāna sakņu droga ar raksturīgo nomierinošo un miegu uzlabojošo darbību. Tās nozīmīgākās veselīguma norādes – nomierina stresa gadījumos, palīdz iemigt, uzlabo miega kvalitāti. Baldriāna preparāti ir iedarbīgāki gados vecākiem cilvēkiem, kuri cieš no neregulāra miega. Nozīmīga ir drogas dozēšana un atbilstošs lietošanas ilgums. Baldriāna tēja uzlabo miega kvalitāti cilvēkiem ar īsu miega periodu un neregulāru miegu, tiesa, nedod efektu pēc nakts pamošanās. Parasti miega izraisīšanai baldriāna saknes tējās tiek kombinētas ar citām drogām, kas pazīstamas kā nomierinošas un iemigšanu veicinošas: apiņa rogas, pasifloras un māteres laksti, vilkābeļu drogas. Šādas baldriāna kombinācijas izmanto, ja asinsspiediens nav izteikti paaugstināts, bet ir tahikardija, stenokardijas profilaksei, arī klimaktēriskās dismenorejas un metrorāģijas gadījumos.

Papildus, iekļaujot sastāvā melisas lapas, novērš ilgstošus miega sarežģījumus, iemigšanas grūtības, uzlabo miega kvalitāti. Kombinācijas ar melisas ekstraktu potenciāli lieto garastāvokļa uzlabošanai, saistot to ar miega kvalitātes uzlabošanu. Baldriāns ieteikts arī kopā ar piparmētras un rozmarīna lapām, kumelītes, lavandu ziediem.

Dažos gadījumos zāļu tēju kombinē ar nomierinošu peldi, māteres tinktūru. Bezmiega gadījumos, lai izvēlētos optimālāko tējas variantu, jābūt skaidrībai par organismu traucējošiem faktoriem. Drogu devas nosaka to, vai tējai ir nomierinošs, miegu izraisošs vai miega kvalitāti uzlabojošs efekts. Bezmiega gadījumā lietojamās tējas piemērs varētu būt: piparmētras lapas, virša laksti, melisas lapas, baldriāna saknes attiecībās 1:2:2:4. Ēdamkaroti maisījuma aplej ar 1,5 glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties, dzer pa ½ glāzei 3 reizes dienā vai pirms gulētiešanas. Vajadzības gadījumā reizes devu var palielināt vai pamazināt.

Ir zināmas baldriāna preparātu kombinācijas, kuru sastāvā iekļauts melatonīns, cilvēka organisma dabiskais hormons, kura galvenā funkcija ir regulēt kvalitatīvu miegu. Pētījumos atklāts, ka melatonīns palīdz samazināt iemigšanas laiku, ir nozīmīgs kvalitatīvam miegam. Tādēļ senioriem ieteicams pārbaudīt kombinētos preparātus, kuru sastāvā ietilpst baldriāns un citi nomierinošo drogu ekstrakti, kas  mazina nervu spriedzi, veicina relaksāciju, nodrošina veselīgu miegu, kā arī melatonīns, kas samazina iemigšanai nepieciešamo laiku.

Nervu sistēmas uzbudinājuma pārvarēšanai paredzēto zāļu tēju sastāvā iekļauj galvenokārt drogas ar nomierinošo darbību. Nomierinoši darbojas māteres laksti, kas piedevām nedaudz pazemina arteriālo asinsspiedienu, samazina sirdsdarbības frekvenci. Lakstu uzlējumi un galēniskie preparāti ieteicami arteriālās hipertensijas sākumstadijā slimniekiem ar sirdsklauvēm un to izraisītiem miega traucējumiem. Arī pasifloras lakstu lietošana nomierina un paplašina asinsvadus, bez tam tai piemīt pretsāpju darbība. Minēto zāļu tēju nomierinošais efekts izpaužas kompleksi: uzlabo miega kvalitāti, mazina stresa izraisīto neirožu simptomus, novērš nervozas galvas sāpes, vēdera uzpūšanos, nodrošina dzīves kvalitātes uzlabošanos. Labāk iemigt palīdz liepu ziedu, vilkābeles lapu un ziedu, dilles lapu tējas. Slimniekiem ar paaugstinātu asinsspiedienu un stenokardiju bezmiega un neirožu gadījumā jālieto dumbrāju zaķpēdiņas lakstu uzlējums. Asinszāles lakstu preparāti veicina emocionālo līdzsvaru,  uzlabo fizisko labsajūtu,  palīdz saglabāt veselīgu miegu.

Raudenes un mazā mārsila laksti, lavandu un vīgriezes ziedi multibotāniskajās kombinācijās nodrošina relaksāciju, mentālo un fizisko labsajūtu, uzlabo miega kvalitāti. Migrēnas un bezmiega gadījumos drogām ar nomierinošo un pretsāpju darbību var pievienot kumelītes ziedus, jo tiem piemīt pretiekaisuma darbība. Ja miegu traucē gāzu uzkrāšanās zarnās, iesaka uz nakti dzert ķimenes vai fenheļa augļu, kumelītes ziedu tēju.

Saistītie raksti

Vitamīni un to lietošanas laiki

Lai gūtu maksimālo labumu no lietotajiem vitamīniem un uztura bagātinātājiem (D... lasīt vairāk
Sauss gaiss – viens no klepus vaininiekiem

Sauss gaiss – viens no klepus vaininiekiem

Lai kā negribētos, vasara iet uz otru pusi un septembra nogalē... lasīt vairāk

Pagasta aptieciņas priekšrocība – individuālā pieeja

Jau vairāk nekā divdesmit gadus Valmiermuižā darbojas Valmieras Pilsētas aptiekas filiāle,... lasīt vairāk