Par caureju runā, ja dienas laikā vēdera izeja ir trīs vai vairāk reizes biežāka nekā parasti. Caureja būtībā ir aizsargreakcija, kad ar paātrinātas zarnu darbības palīdzību organisms cenšas atbrīvoties no nevēlamiem mikroorganismiem, to toksīniem un nesagremotas barības.
Rehidratācija
Caureja ir bīstama liela ūdens un kālija jonu zaudējuma dēļ. Kālija jonu zudums rada muskuļu vājumu, ko nepieciešams kompensēt ar šķidruma uzņemšanu. Pirmie dehidratācijas jeb atūdeņošanās simptomi ir slāpes un sausums mutē. Smagākos gadījumos kļūst sausa āda, jūtams nespēks un rodas galvas reiboņi.
Ļoti strauji tā iestājas zīdaiņiem un maziem bērniem, savukārt ļoti bīstama tā ir gados vecākiem cilvēkiem.
Rehidratācijas mērķim var kalpot aptiekās iegādājami gatavi sāļu maisījumi vai mājās pagatavots sāls un cukura šķīdums. Līdz normalizējas vēdera izeja un pazūd slāpes, papildus ieteicams lietot arī citus šķidrumus. Dehidratācijas gadījumā uzņemamā šķidruma daudzums pirmo 4 stundu laikā ir atkarīgs no caurejas smaguma un cilvēka svara.
Nepieciešamais ūdens daudzums, kas jāuzņem:
Svars Viegla atūdeņošanās Smaga atūdeņošanās
50kg 2,5 litri 5 litri
60kg 3 litri 6 litri
70kg 3,5 litri 7 litri
80kg 4 litri 8 litri
90kg 4,5 litri 9 litri
100kg 5 litri 10 litri
Medikamenti, kurus lieto caurejas novēršanai
Adsorbenti
Neitralizē toksīnus, tos adsorbējot uz savas virsmas. Aptiekās iespējams iegādāties aktivētās ogles preparātus un smektītus. Jāņem vērā, ka zarnās šie preparāti var saistīties ar citām zālēm un kavēt to uzsūkšanos. Noteikti informējiet ārstu vai farmaceitu par citu zāļu lietošanu.
Probiotiskie preparāti
Atjauno normālu zarnu mikrofloru, kas cietusi caurejas vai kāda cita faktora (piemēram, antibiotiku lietošana) rezultātā, tādējādi efektīvi novēršot caureju. Nereti nepieciešama arī probiotisko preparātu profilaktiska lietošana. Labvēlīgas mikrofloras atjaunošanos var veicināt arī ar uztura palīdzību:
lietojot nekonservētus skābpiena produktus (rūgušpienu, kefīru, jogurtu, laktoproduktus);
izvairoties no saldiem produktiem, dzērieniem un augļiem;
ierobežojot svaiga piena lietošanu;
izvēloties lietot zaļumus, salātus, dārzeņus un kartupeļus.
Zarnu motoriku ietekmējošie līdzekļi
Samazinot zarnu kustības, tie mākslīgi pārtrauc caurejas procesu. Aptiekās bez receptes pieejami dažādi loperamīdu saturoši medikamenti. Tie neietekmē caurejas izraisītājus (toksīnus un mikroorganismus) un, izbeidzot caureju, neļauj organismam no tiem atbrīvoties. To īslaicīga lietošana pieļaujama tikai tad, ja kādu iemeslu dēļ nepastāv iespēja caureju apturēt.
Profilaktiskai šo līdzekļu lietošanai nav nozīmes!
Kad jādodas pie ārsta?
ja caureja ir ar asinīm vai gļotām;
ja sākas drudzis;
ja ievērojami samazinās urīna izdale;
ja ir liels ūdens zudums, par ko liecina neremdināmas slāpes, sausa mēle un gļotādas;
ja uzlabojums neseko 24-48h laikā vai arī stāvoklis pasliktinās;
ja caureja ar pārtraukumiem ilgst ilgāk par 2 nedēļām;
ja ir novērojama cikliska mainīšanās no aizcietējumiem uz caureju un atpakaļ.
Biežākās kļūdas:
antibakteriālo preparātu lietošana caurejas gadījumā, nesaskaņojot to ar ārstu. Ievērojami biežāk caureju izraisa vīrusi, kurus antibakteriālie preparāti nevar ietekmēt, drīzāk situāciju var pat pasliktināt, iznīcinot normālo mikrofloru. Visbiežāk izveseļošanās notiek bez īpašas ārstēšanas;
augļu, ogu un saldu sulu (vairāk par 6% cukura) lietošana – veicina caureju;
higiēnas neievērošana – šādā gadījumā infekcija var atkārtoties;
nepietiekama šķidruma lietošana;
loperamīda lietošana neatbilstošās situācijās. Lai gan iespējams, ka uz neilgu laiku caureja tiešām mitēsies, kopējo stāvokli tie drīzāk var tikai pasliktināt.
Uztura izmaiņas
Uzturā jānodrošina pietiekams kaloriju un obaltumvielu daudzums, bet jāizvairās no taukvielām. Īpaša uzmanība jāpievērš higiēnai – jāmazgā rokas un trauki, kas bijuši slimnieka rīcībā. Higiēnas nosacījumu jāievēro gan slimniekam, gan ģimenes locekļiem.
Ieteicams izvairīties no sekojošiem produktiem:
piena;
trekna, piparota un ļoti asa ēdiena;
šķiedrvielas saturošiem produktiem – klijām, augļiem, kāpostiem, pupām, nevārītiem dārzeņiem, sausām brokastīm;
kafijas;
nav vēlami karsti ēdieni.
Ieteicamie produkti:
vārīti rīsi, kartupeļi, burkāni,
olas;
zivis;
malta gaļa;
produkti, kas satur kāliju: banāni, aprikozes, apelsīnu sula, zivis, ķīseļi ar žāvētiem augļiem.