Marts ir mēnesis, kad izteikti sākam ilgoties pēc pavasara, lai arī ziema vēl ne vienmēr ir gatava atkāpties. Lai sevī radītu šo pavasara sajūtu un būtu gatavi tam ne tikai morāli, bet arī fiziski, ieteicams organismā atjaunot vitamīnu un minerālvielu krājumus.
Diedzēti produkti nav izteikti barojoši, toties uz katru kaloriju tur ir daudz vairāk minerālvielu, olbaltumvielu, aminoskābju, koncentrētu fermentu un vitamīnu nekā augos, kas no šīm sēkliņām varētu izaugt.
Mājās diedzēti lociņi
Viens no labākajiem veidiem ir mājās diedzēt lociņus, kas ir ne tikai veselīgi, bet arī ļoti garšīgi. Loki palīdz mazināt nogurumu, nespēku, miegainību un reiboņus. Lociņi palīdz izvairīties no vīrusiem un stiprina imunitāti.
Sīpolu loki ir bagāti ar vitamīniem (C, B grupas, E un PP), karotīnu, organiskajām skābēm, ēterisko eļļu, makroelementiem un mikroelementiem. Tie var sniegt jūtamu labumu vitamīnu trūkuma mazināšanai pavasarī, elpceļu un citu slimību ārstēšanai un profilaksei.
Loki ir lielikska piedeva salātiem, biezpienam, omletei vai veselības dzērienam – ar svaigiem garšaugiem, sāli un pipariem sajauktam kefīram. Vislabāk lokus audzēt augsnē, bet to var darīt arī tikai ūdenī. Jāņem vērā, ka zemē vai ūdenī jābūt mazākajai daļai sīpola.
Diedzēti kviešu graudi
Aprēķināts, ka tajos ir apmēram piecreiz vairāk C vitamīna, četrreiz vairāk B12 vitamīna, 3-12 reižu vairāk citu B grupas vitamīnu un trīsreiz vairāk E vitamīna nekā nediedzētos graudos. Diedzētie graudi ēdot ir ļoti rūpīgi jāsakošļā vai arī pirms ēšanas jāsamaļ gaļasmašīnā. Ja graudi negaršo, tos iesaka samalt un sajaukt ar medu un citronu sulu, var pievienot arī maltus vai kapātus kaltētus augļus.
Kressalāti ar izteikti spēcīgu garšu
Bagāti ar C vitamīnu, karotīnu, B grupas vitamīniem un PP vitamīnu, satur arī E vitamīnu, kāliju, fosforu, kalciju, magniju, selēnu, dzelzi. Ātraudzīgi un pikanti. Ļoti garšīgi dažādos salātos, uz sviestmaizēm, pie omletēm vai citiem olu ēdieniem.
Diedzētas lēcas
Satur ap 26% olbaltumvielu. Lēcu graudiņus var pievienot salātiem veselus. Iecienīti zupās, sautējumos un tvaicētos ēdienos.
Diedzētas pupiņas
Ļoti augsts augu valsts olbaltumvielu saturs, daudz balastvielu. Diedzētas pupiņas var izmantot visos tajos pašos ēdienos, kur lieto nediedzētas. Tās jāvāra īsāku laiku, tomēr zināms vitamīnu, jo sevišķi C vitamīna, zudums ir neizbēgams. Vārot ūdenī, zūd 60% C vitamīna, tvaicējot vai viegli sautējot – zūd 20-30%.
Diedzētas saulespuķu sēklas
Sulīgas un ātraudzīgas. Satur daudz lecitīna un D vitamīna, ir arī E vitamīna, dzelzs, kalcija un magnija avots. Kraukšķīgas, ar patīkamu riekstu smaržu, piemērotas salātiem un – sasmalcinātā veidā – vitamīnu dzērieniem.