Atnākot pavasarim, daudzi jūt nogurumu, vājumu, miegainība, ko izraisa vitamīnu un minerālvielu nepietiekamība cilvēka organismā. Lai izvairītos no pavasara noguruma, svarīgi ir apzināties, ka diena ir jāplāno tā, lai tajā tiktu atrasts laiks pilnvērtīgai atpūtai un vitamīniem bagātam uzturam, fiziskām aktivitātēm.
Plānojot pavasara diētas, jāatceras, ka ne no visiem taukiem, ko uzņemam ikdienā, vajag atteikties. Pastāv arī labie tauki – Omega 3 un Omega 6 taukskābes, kas ir ļoti vajadzīgas pilnvērtīgai organisma darbībai un veselības saglabāšanai.
Cilvēka organisms spēj veidot visas sev nepieciešamās taukskābes, izņemot divas – Omega 3 un Omega 6. Tāpēc tās sauc par neaizvietojamajām taukskābēm. Lai Omega 3 un Omega 6 organismā nepietrūktu, tās pareizās devās ir jāuzņem ar uzturu.
Omega 3 veicina sirds un asinsvadu sistēmas veselību, tai piemīt pretiekaisuma un viegla asinsspiedienu pazeminoša iedarbība, tās labvēlīgi ietekmē smadzeņu darbību. Savukārt Omega 6 labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību, veicina imunitāti, piedalās organisma vielmaiņas procesos, kā arī tās nepieciešamas normālai smadzeņu darbībai, matu un nagu augšanai.
Ikdienas maltītē parasti ir daudz produktu (gaļa, olas, piena produkti, augu eļļas, rieksti, sēklas), kas satur Omega 6 taukskābes, tāpēc šo taukskābi papildus uzņemt nepieciešams ļoti reti.
Ar Omega 3 tas ir citādi – laika gaitā ir mainījušies cilvēku uztura paradumi un pārtikas apstrādes metodes. Rezultātā ir samazinājies ar uzturu uzņemto Omega 3 taukskābju daudzums un cilvēka organismā bieži vien ir nepietiekams minētās taukskābes daudzums.
Mainot uztura paradumus, ir iespējams ievērojami palielināt uzņemto Omega 3 taukskābju daudzumu. Omega 3 taukskābes saturošie pārtikas produkti ir zivis (lasis, siļķe, skumbrija, reņģe, sardīne u.c.) un zivju tauki (zivju eļļa), kā arī linsēklas un linsēklu eļļa un arī citas augu eļļas, piemēram, kaņepju sēklu, valriekstu un rapšu eļļa.
Ieteicams divas līdz trīs reizes nedēļā uzturā lietot zivis (īpaši treknās zivis – reņģes, siļķes, skumbriju), ar tām aizstājot gaļu, kā arī savu ikdienas ēdienkarti papildināt ar valriekstiem, linsēklām, tofu sieru un spinātiem. Ieteicamais Omega 3 taukskābju daudzums ir 1-2 g dienā.