Vēders burkšķ un pūšas. Šāda situācija nav nekas neparasts. Turklāt nereti to pavada pilnuma sajūta pakrūtē, spazmatiskas sāpes vēderā, atraugas, pastiprināta gāzu veidošanās un izvade. Kāpēc tā notiek?
Vairumā gadījumu vēdera pūšanās ir saistīta ar meteorismu – pārmērīgu gāzu uzkrāšanos zarnās – ko var piedzīvot no pirmajām dzīves dienām līdz pat sirmam vecumam. Tomēr tas var liecināt arī par nopietnām problēmām: kuņģa un zarnu trakta iekaisuma slimībām (gastrīts, enterīts, kolīts), kairinātas zarnas sindromu, zarnu aizsprostojumu, iedzimtām zarnu slimībām, holecistītu jeb žultspūšļa iekaisumu, pankreatītu, celiakiju, šķidruma uzkrāšanos vēdera dobumā, aknu cirozi, gan labdabīgu, gan ļaundabīgu audzēju.
Procesi, kas notiek zarnās, vēl arvien nav līdz galam izpētīti, taču ir skaidrs, ka gremošana ir atkarīga no cilvēka gēnu, uztura, metabolisma un neskaitāmo zarnu traktā dzīvojošo mikroorganismu savstarpējās mijiedarbības. Katram no šiem faktoriem var būt nozīme gāzu veidošanās procesā.
Lielākoties meteorismam nevajadzētu radīt bažas, jo, visticamāk, tas saistīts ar tādu produktu lietošanu, kas izraisa pastiprinātu gāzu veidošanos, vai ar pārēšanos, fizisko pasivitāti, pārtikas alerģiju utt.
Zarnas ir viens no galvenajiem orgāniem, kas reaģē uz stresu, tāpēc satraukums par vēdera pūšanos situāciju tikai pasliktina. Pats stress provocē vēdera pūšanos «uz līdzenas vietas» – mainot klimata joslas, uzturu, pie psihiska sasprindzinājuma.
Pārtikas produkti un vēdera pūšanās
Ja veselam cilvēkam laiku pa laikam uzpūšas vēders, parasti pie vainas ir noteikti pārtikas produkti, kas to veicina. Pārstājot tos lietot, iespējams nepatīkamos simptomus pilnībā novērst.
Produktus, kas izraisa vēdera pūšanos, varētu iedalīt vairākās grupās:
- Fruktozi un šķiedrvielas saturoši produkti – kāposti, pākšaugi, tomāti, vīnogas, āboli;
- Produkti, kas stimulē rūgšanas procesus zarnās – smalkmaizītes, rudzu maize;
- Glutēnu saturošs ēdiens – mērces, dažādas desas, graudaugu produkti;
- Piens un piena produkti, ja organismā ir īpašu enzīmu trūkums laktozes šķelšanai un konkrētu olbaltumvielu nepanesība.
Šo sarakstu noteikti vēl var papildināt ar ātros jeb neveselīgos ogļhidrātus saturošiem produktiem, piemēram, šokolādi un citiem saldumiem, saldiem gāzētiem vai raugu saturošiem dzērieniem.
Vēdera labsajūtu ietekmē ne tikai tas, ko jūs ēdat, bet arī tas, kā jūs ēdat. Nedrīkst ēst uz ātru roku, steigā, pastāvīgi kaut ko uzkost, pārēsties, izvēlēties asus vai treknus ēdienus, kas satur ļoti daudz kaloriju, sarunāties ēdot, kas līdz ar ēdienu liek jums norīt arī gaisu.
Vēdera pūšanās nav retums cilvēkiem, kuri vēlas dzīvot veselīgāk, krasi palielinot augļu un dārzeņu daudzumu uzturā. Tas ir likumsakarīgi, jo pārlieks augļu un dārzeņu patēriņš tajos esošās fruktozes un šķiedrvielu dēļ rada organismam papildu slodzi – tie ir grūti sagremojami un pārstrādājami. Uzkrājoties zarnās, šie produkti izraisa rūgšanas procesu un rada auglīgu vidi baktēriju attīstībai.
Meteorisma ārstēšana
Ārstējot pastiprinātu gāzu veidošanos, galvenais ir novērst tās iemeslu. Šo simptomu noteikti nevajadzētu atstāt bez ievērības, jo tas var prasīt arī nopietnu ārstēšanu. Tāpēc regulāra vēdera pūšanās ir iemesls, lai vērstos pie ārsta.
Ir daudz bezrecepšu medikamentu, kas var palīdzēt mazināt gāzu veidošanos. Gan sorbenti, gan fermenti un probiotikas. Līdztekus tradicionālajai medicīnai, novērst vēdera pūšanos un gāzu veidošanos var palīdzēt arī dažādi tautas līdzekļi – diļļu sēklu novārījums, fenheļa, ķimeņu, baldriāna saknes un piparmētru tēja.
Piparmētra savas labās īpašības parādīs arī kairinātas zarnas sindroma gadījumā, jo tajā esošās vielas aktivizē īpašu pretsāpju kanālu resnajā zarnā. Tas var mazināt sāpes, kas saistītas ar dažādu pikantu ēdienu, piemēram, sinepju vai čili, ēšanu. Vairāki pētījumi ir apstiprinājuši, ka piparmētru eļļai ir labvēlīga ietekme kairinātas zarnas sindroma gadījumā.
Ja pastiprināta gāzu veidošanās nav saistīta ar kādu slimību, var palīdzēt fiziskās aktivitātes – pastaigas, speciāli vingrinājumi vēdera preses stiprināšanai, vēdera masāža. Ja vēdera uzpūšanos izsauc noteiktu pārtikas produktu lietošana, tie no ēdienkartes būtu jāizņem, aizstājot ar diētiskiem, viegli sagremojamiem produktiem.