Kā rūpēties par ādu ziemā?

Ziemā sejas ādas kopšanai jāpievērš īpaša uzmanība, jo aukstums, brāzmainie vēji un mitrais gaiss to nesaudzē.

Ziemas laikā no rīta uz sejas jāuzklāj barojošs krēms, bet vakarā tā jāpalutina ar mitrinošu. Jāatceras, ka pirms krēma uzklāšanas seja noteikti jānotīra ar termālo  ūdeni vai speciālu kosmētisko līdzekli. Ja sals ir ļoti bargs, tad ieteicams izvēlēties speciālos, aukstam laikam domātos krēmus. Tie veic aizsargfunkciju, pateicoties taukainākai konsistencei, – neļauj piekļūt aukstumam, kā arī iztvaikot ādas mitrumam. Savukārt vasarā viss ir otrādi – no rīta uzklājam mitrinošu, bet vakarā ādu pabarojam ar kādu barojošu krēmu.

Ziemā krēmu ieteicams uzklāt uz sejas vismaz pusstundu pirms došanās laukā. Lai tas veiktu savas aizsargfunkcijas, tam ir jāpaspēj pilnībā iesūkties ādā.

Ja tomēr vēlaties ziemā no rīta lietot mitrinošu krēmu, to vajadzētu uzklāt ļoti savlaicīgi – vismaz stundu pirms došanās laukā.

Īpaši jākopj āda ar noslieci uz kuperozi, t.i., ar paplašinātiem asinsvadiem. Tie reaģē uz ārējās vides faktoriem ar dedzināšanas, durstīšanas un niezes sajūtu. Dažreiz veidojas apsārtums vai pat iekaisums. Apsārtumam nav precīzu robežu, visbiežāk veidojas uz vaigiem, deguna, pieres, zoda. Turpmāk asinsvadi paplašinās un zaudē elastību. Ar šo problēmu vienlīdz saskaras gan sievietes, gan vīrieši. Cilvēkiem, kuriem ir  kuperoze, aptiekās var iegādāties speciālos krēmus. Ja tos nelieto, tad noteikti pirms došanās laukā jāuzklāj barojošs aizsargkrēms, jo šādu ādu ļoti ātri var apsaldēt. Lai maskētu un vienlaikus aizsargātu seju, ieteicams lietot pūderi vai tonālo krēmu, kas būs kā papildu “mētelītis” sejai.

Ja dodaties slēpot uz kādu no ziemas kūrortiem, tad sejai noteikti jāuzklāj krēms ar lielu UV staru aizsargfaktoru (vismaz 50), jo spēcīgajā saulē var gūt nopietnus ādas apdegumus. Pēc tam noteikti jāuzklāj barojošs krēms. Nedrīkst aizmirst arī par aizsargbriļļu lietošanu. Lai gan ziemā Latvijā saule nav ļoti spēcīga, saulainās dienās arī ieteicams lietot krēmu ar UV staru aizsargfaktoru. Cilvēkiem ar kuperozo ādu saules aizsargkrēmi jāsāk lietot jau februārī – martā, negaidot vasaras sauli.

Uz lūpām noteikti jāuzklāj higēniskā lūpu krāsa vai kāds aizsargkrēms, bet uz rokām – barojošs krēms. Ja plaukstas pēc ziemas priekiem jūtas nedaudz cietušas, tad aptiekā var iegādāties speciālus krēmus, kas paredzēti nelielu apsaldējumu gadījumos. Ja tāds nav pieejams, tad ieteicams rokas kārtīgi sasmērēt ar pēc iespējas taukaināku krēmu. Tas dziedēs un vienlaikus mazinās kairinājuma sajūtu. Ļoti piemērots šajā situācijā būs smiltsērkšķu krēms vai eļļa.

Ziemā ļoti rūpīgi jāizturas pret maza bērna sejas ādu, jo tā ir īpaši jutīga. Pirms došanās laukā ieteicams uzsmērēt speciālos, aukstam vai vējainam laikam domātus sejas krēmus. Tie ir barojoši krēmi ar UV staru filtru. Pēc pastaigas sejiņu noteikti sasmērēt ar krēmu, kuram piemīt barojošas īpašības un kurš palīdz ādai atjaunoties.

Ir daudz vērtīgu vielu, kuras, lietojot iekšķīgi, ne tikai uzlabo veselību, bet arī aizsargā mūsu ādu. Piemēram, vitamīni vai uztura bagātinātāji, kas satur A, E, C, P, K un B grupas vitamīnus, antioksidantus, polinepiesātinātās taukskābes omega-3 un omega -6 (naktssveces eļļas, gurķenes eļļas kapsulas), ehinācijas ekstraktu, kauliņu eļļu, rutīnu, biotīnu, cisteīnu un pantenolu.

Ziemā apkures dēļ telpās ir ļoti sauss gaiss, tādēļ sejas mitrināšanai ieteiktu lietot termālo ūdeni aerosolā, ko var lietot pēc nepieciešamības un pat virs dekoratīvās kosmētikas.

Saistītie raksti

C hepatīts

C hepatīts ir infekcijas slimība, ko izraisa C hepatīta vīruss. C... lasīt vairāk

Saulkrastu aptiekas jaunais un mūsdienīgais interjers

Mana Aptieka Saulkrastu aptieka patīkami pavasarīgu pārsteigumu sagādājusi saviem pastāvīgajiem un... lasīt vairāk

Pēda – visa ķermeņa balsts

Rēzekniete tehniskais ortopēds – funkcionalitātes speciālists Ludmila Meškovska jau kopš piektās... lasīt vairāk