Pārskatām mājas aptieciņas saturu

Vismaz reizi gadā ir noderīgi pārskatīt mājas aptieciņas saturu, lai pārliecinātos par esošo zāļu derīguma termiņu, kā arī atbrīvotos no tām, kuru iepakojums ir bojāts, vai nav zināms, kādam nolūkam tās lietojamas.

Lai zāles būtu kvalitatīvas un drošas un saglabātu savu iedarbību, tās ir pareizi jāuzglabā

Pirmais un vissvarīgākais noteikums, ka mājas aptieciņai jāatrodas tādā vietā, lai tai apzināti vai neapzināti nevar piekļūt bērni, kā arī mājdzīvnieki. Viņi redz, ka jūs lietojiet šos medikamentus, tad kāpēc lai viņi to nedarītu?

Iesakām pievērst uzmanību iegādāto zāļu uzglabāšanas nosacījumiem mājas apstākļos un uzglabāt zāles atbilstoši norādēm, kas lasāmas to lietošanas instrukcijā. Ja netiek ņemti vērā norādījumi par zāļu uzglabāšanu, nevar tikt garantēta to efektivitāte. Dažkārt nepareizi uzglabātas zāles var arī radīt negatīvas sekas veselībai.

Paaugstināta gaisa temperatūra vai tiešie saules stari var nelabvēlīgi iespaidot ikvienas zāles. Var mazināties zāļu iedarbība un paaugstināties nevēlamo blakusparādību rašanās risks.

Savukārt zāles, kuras saskaņā ar lietošanas instrukciju jāuzglabā no + 2°C līdz + 8°C, nedrīkst sasaldēt. Līdzīgi, ja zāļu lietošanas instrukcijā ir norādīts, ka tās jāuzglabā līdz +25°C (vai līdz +30°C), taču vietā, kur parasti zāles tiek uzglabātas, temperatūra ir augstāka par zāļu lietošanas instrukcijā norādīto, vajadzētu mājoklī atrast atbilstošu vietu pareizai zāļu uzglabāšanai.

Ja lietošanas instrukcijā norādīts, ka zālēm nav nepieciešami īpaši temperatūras uzglabāšanas nosacījumi, tās var uzglabāt tādos klimatiskos apstākļos, kas raksturīgi konkrētai (valsts) klimatiskai zonai.

Pieci noteikumi drošībai zāļu lietošanai:

Pareizās zāles. Vienmēr pārliecinieties, apskatot iepakojumu, vai tās ir īstās zāles, kas jums jālieto, arī tad, ja labi atceraties, ka tās nolikāt tieši tajā vietā.

Pareizā deva. Nepareiza devas lietošana ir viena no visizplatītākajām zāļu blakusparādību cēloņiem. Īpaša uzmanība jāpievērš devai, ja zāles tiek domātas bērnam, jo visbiežāk to deva būs atšķirīga no pieaugušā.

Īstais laiks. Ļoti svarīgi ir lietot zāles norādītajā laikā. Labākais risinājums ir zāļu grafika sastādīšana, jo tas palīdz izvairīties no kļūdām, īpaši ja vienlaikus jālieto vairāki medikamenti dažādos laikos. Ja grūti atcerēties laikus, tad mobilajā tālrunī var uzstādīt atgādināšanas signālu.

Pareizais lietošanas veids. Pirms uzsācies lietot kādu medikamentu, rūpīgi pārlasiet tā instruktāžu. Visbiežākās kļūdas, ka cilvēki zāles lieto ar ēdienu vai dzērienu, ja vien tā nav norādīts instruktāžā konkrētajām zālēm. Citos gadījumus tas var būtiski ietekmēt zāļu efektivitāti. Zāļu lietošana pirms ēšanas nozīmē, ka zāles jālieto vismaz 30 minūtes pirms maltītes. Savukārt lietot zāles pēc ēšanas nozīmē, ka zāles jālieto 30 minūtes pēc maltītes.

Būtiski ir ievērot arī lietošanas instrukcijā sniegtos norādījumus par noteiktu dzērienu (piemēram, piens, alkohols, greipfrūta sula) un ēdienu (piemēram, taukvielām bagāts ēdiens) lietošanu zāļu lietošanas laikā, jo šo zāļu iedarbība var būtiski mainīties.

Pareizais pacients. Nekad nelietojiet cita cilvēka zāles arī tādos gadījumus, ja slimības simptomi šķiet līdzīgi. Zāļu lietošanas galvenais princips — katram pacientam jāizraksta vispiemērotākās zāles, proti, ar vislielāko efektivitāti un ar vismazāko blakusparādību risku. Tāpēc ir svarīgi konsultēties ar ārstu vai farmaceitu. Recepšu zālēm ārsts noteiks jums vispiemērotāko zāļu lietošanas biežumu un devu, savukārt farmaceits paskaidros visu, kas jāievēro, lietojot un uzglabājot zāles.

Runājot ar bērniem par medikamentiem

Gadījumos, kad bērni negrib lietot zāles, nekad nestāstiet bērniem, ka tā ir kā konfektes, arī tad, ja tās forma, izskats un garša līdzinās konfektēm. Jo bērns var tās sāk lietot neierobežotā daudzumā, kas savukārt ir bīstami. Paskaidrojiet, ka zāles ir nepieciešamas tikai un vienīgi, lai uzlabotu veselības stāvokli un tās var lietot tikai ārsta norādītajā daudzumā. Ja zāles tiek lietotas par daudz, tās var būt ļoti kaitīgas veselībai. Tā kā bērniem patīk atdarināt vecākus, redzot, ka viņi lieto zāles, arī var gribēt tās izmēģināt un teikt, ka sāp vēders vai galva. Pirms dodiet bērnam zāles, pārliecinieties, ka redzat faktiskos slimības simptomus.

Saistītie raksti

Augsts holesterīns un augsts asinsspiediens – bīstams pāris!

Lai pievērstu uzmanību diviem nopietnākajiem un izplatītākajiem sirds un asinsvadu slimību... lasīt vairāk

Vitamīni un to lietošanas laiki

Lai gūtu maksimālo labumu no lietotajiem vitamīniem un uztura bagātinātājiem (D... lasīt vairāk
Ne dienu bez rokdarbiem

Ne dienu bez rokdarbiem

Ilūkstes „Āla” aptiekas vadītājas Svetlanas Kaļiņinas aizrautība ir rokdarbi, ar kuriem... lasīt vairāk