Astoņi padomi asinsspiediena mērīšanai

  • Pirms uzsākt asinsspiediena mērīšanu, ir svarīgi apmēram 5–10 minūtes mierīgi atpūsties, piemēram, sēžot pie tā paša galda, kur spiediens tiks mērīts. To nav vēlams mērīt uzreiz pēc aktīvām kustībām, piemēram, strauji ienākot telpā vai pēc kāpšanas pa kāpnēm. Tāpat jāņem vērā, ka stress, smēķēšana, aukstums, fiziskas aktivitātes, kofeīns un noteikti medikamenti (piemēram, fenilefrīnu saturoši nazālie dekongestanti) spiedienu palielina, tāpēc no šiem faktoriem būtu jāizvairās vismaz pusstundu pirms spiediena mērījuma.
  • Roka jātur sirds līmenī, atbalstīta uz stabilas pamatnes ar plaukstu uz augšu. Svarīgi ir ērti iekārtoties (mērot asinsspiedienu, būtu jāsēž ar abām kājām atbalstoties pret grīdu), lai spētu pilnībā atslābināties. Tāpēc būtu vēlams pirms mērīšanas iztukšot urīnpūsli, jo arī tas var ietekmēt rezultātu.
  • Asinsspiediena mērītāja manšete jāliek uz kailas rokas, aptuveni 5 cm virs elkoņa locītavas. Ja asinsspiedienu mēra pirmo reizi ar mehānisko mērītāju, to vajadzētu mērīt abās rokās, jo ir cilvēki, kam var nedaudz atšķirties asinsspiediena rādījumi (tādā gadījumā par “pareizo” pieņem augstāko spiedienu). Savukārt, lietojot automātisko aparātu, mērījumu veic tikai uz kreisās rokas.
  • Izmantojot automātisko asinsspiediena mērītāju, ieteicams izvēlēties ierīci, kuras manšete jāliek uz augšdelma, jo tie ir precīzāki.
  • Jāpievērš uzmanība manšetes izmēram, kas jāizvēlas atbilstoši pacienta rokas apkārtmēram, lai manšete cieši piegulētu. Ja manšete rokai būs par mazu (piem., standarta manšete cilvēkiem ar lielu rokas apkārtmēru), tad spiediens uzrādīsies augstāks nekā tas ir patiesībā. Savukārt, ja manšete būs par lielu, asinsspiediens kļūdaini uzrādīsies zemāks, tāpēc bērniem ir speciālas bērnu manšetes.
  • Ja asinsspiediens ir paaugstināts, tad pārmēriet vēlreiz, to drīkst darīt ne ātrāk kā 10 minūtes pēc pirmā mērījuma, jo, veicot to ātrāk, artērijas vēl būs nedaudz saspiestas no pirmās mērīšanas reizes un rezultāts katru reizi būs citāds. Lai būtu pavisam droši, var pārmērīt to arī nākamajā dienā. Cilvēkiem, kam jau ir diagnosticēta arteriālā hipertensija, asinsspiediens jāmēra aptuveni vienu reizi nedēļā, ja pašsajūta ir laba un tiek ievērota ārsta noteiktā ārstēšanās terapija. Nevajag mērīt pārāk bieži, jo tas rada tikai liekus satraukumus, taču ieteicams vienmēr izmērīt asinsspiedienu, ja jūtaties slikti vai arī ir pašsajūtas izmaiņas.
  • Tāpat būtu ieteicams pēc katras mērīšanas reizes to pierakstīt “asinsspiediena dienasgrāmatā”, lai paši un arī ārsts spētu labāk novērtēt spiediena izmaiņas laika gaitā.
  • Nevajadzētu mērīt pēc sportošanas vai ēšanas, vislabāk to darīt rīta pusē.

Papildus informācija: www.parsirdi.lv

 

Saistītie raksti

Mēs mācāmies 
viena no otras

Mēs mācāmies 
viena no otras

Farmaceite Marita Strupa Mērsragā, dibinot aptieku „Evita”, to nosauca meitas vārdā.... lasīt vairāk
Grūts darbs vainagojas panākumiem

Grūts darbs vainagojas panākumiem

Jau vairāk nekā 17 gadus Jēkabpilī darbojas ģimenes uzņēmums 
SIA Kolibri... lasīt vairāk
Andris Bulis apceļo reģionu aptiekas

Andris Bulis apceļo reģionu aptiekas

Pagājušajā sezonā ikvienam TV raidījuma Dzīvīte skatītājam kopā ar raidījuma vadītāju... lasīt vairāk