Lai svētkus izdodas izbaudīt bez stresa

Ziemassvētki un gadu mija ir vieni no jaukākajiem svētkiem, kad gribam labi pavadīt laiku kopā ar saviem vismīļākajiem cilvēkiem, kā arī justies un izskatīties labi. Bet tas ir arī laiks, kad no daudzajiem darbiem jūtamies pārguruši, nervozi un iztukšoti, kad, nespējot pretoties gardajām svētku maltītēm, pārēdamies, kad pēc svētkiem parasti apņemamies ievērot mērenību it visā. Vai mums tas izdodas?

Šoreiz “Mana Veselība” sagatavojusi dažus ieteikumus, ko darīt un ko nedarīt, lai svētkus varam izbaudīt pilnībā.

Pirmssvētku laiks

Pirmssvētku laiks ir gana stresains, jo jāpaspēj izdarīt gada nepadarītos darbus, jāsagatavojas svētkiem – apsveikumu kartītes, bērnu eglītes, apsveikumi kolēģiem, dāvanas bērniem, draugiem un radiniekiem, un kur vēl svētku vakariņas!

Plānošana

Lai visu pagūtu laikus un bez stresa, sāciet ar plānošanu – tā jau ir puse no veiksmes. Plānošanas metodes var būt dažādas, kaut vai uzrakstiet visus darāmos darbus uz lapiņas un to piespraudiet pie ledusskapja. Kas izdarīts – nosvītrojiet! Līdz ar to jebkurā mirklī spēsit orientēties padarītajos/nepadarītajos darbos.

Atcerieties sportot

Visbiežāk aizņemtības dēļ šajā laikā atsakāmies no fiziskajām aktivitātēm, bet vajadzētu darīt pretēji, jo fiziskās aktivitātes mazina stresu, kā arī atjauno enerģiju un darba sparu, kas šajā laikā noderēs. Arī figūrai tas nāks tikai par labu!

Izgulēties

Centieties miegam veltīt vismaz astoņas stundas, jo tad būs spēks un enerģija apdarīt daudzos darbus.

Dāvanu iegāde

Apdomājiet, vai histēriska skriešana pa veikaliem, jo kaut kas taču ir jānopērk, attaisnojas.  Varbūt vienojieties, ka dāvanas Ziemassvētku vecītis nesīs tikai jaunajai paaudzei! Ja tomēr negribat atteikties no apdāvināšanas prieka, tad lielisks veids ir Ziemassvētku vecītim pasūtīt dāvanu kartes vai arī jau iepriekš sadaliet, kurš kuram ģimenes loceklim sagādās dāvanu, tādējādi dāvanu skaits būs mazāks un vienlaikus ietaupīsiet enerģiju, laiku un naudu!

Svētku svinēšana

Neatsakieties no tā, kas ir patiesi svarīgi, – pavadīt laiku ar saviem draugiem un ģimeni. Viss pārējais – nevainojami izgludināts galdauts, nevainojami izgreznota eglīte, nevainojami sasieta lentīte ap nevainojami iesaiņotu dāvanu – ir tikai papildinājums.

Pārēšanās

Par to tiek runāts katru gadu, taču tik un tā nākamajās dienas pēc svētkiem jūtam nogurumu, smagumu kuņģī un varbūt pat sliktu dūšu. Apdomājiet, vai tas, ka svētku galds teju vai plīst un šajā vakarā ir jāapēd viss, ko savā priekšā redzam, ir prātīgi darīts?  Varbūt labāk pārsteigt savus ciemiņus ar gardu un sātīgu, taču veselīgu maltīti, turklāt saprātīgos apjomos!

Aktivitātes

Paralēli padomājiet par dažādām aktivitātēm, kas aizstāj ēšanu, – dejām, jokiem, spēlēm, pastaigu, pikošanos vai jebko citu, kas rada svētku sajūtu.

Sāciet svētku vakaru ar kafiju, tēju, kādu dzērienu, kas piepilda jūsu kuņģi un samazina apetīti.

Ēdiet lēni un izbaudiet garšu un smaržu!

Pēcsvētku laiks

Ja tomēr arī šogad nav izdevies svētku laikā ievērot mērenību un esat uzņēmuši vairāk kaloriju, nekā spējat sadedzināt, tad visdrīzāk nāksies pāršūt bikšu/svārku pogu, trūks enerģijas, bet apetīte tikai pieaugs. Tas ir signāls, ka pēc iespējas ātrāk jāatgriežas pie regulārām un veselīgām ēdienreizēm.

Ūdens

Svētkos parasti piemirstam par pietiekamu ūdens patēriņu, līdz ar to palēninās vielmaiņa, no organisma netiek izvadītas šlakvielas, kas ir lieliska barība taukšūnām. To apmierinātība parādās vēderiņa, pēcpuses un gurnu rajonā.

Padomi, kā atbrīvoties no liekā

Visefektīvāk apetīti var nomierināt ar ūdeni. Tāpēc izdzeriet divas glāzes ūdens no rīta, pa glāzei – pusstundu pirms ēšanas un divas stundas pēc ēšanas.

Atturēties no našķēšanās vakaros palīdzēs vienkāršs triks: pārnākot mājās no darba, uzvelciet tās džinsa bikses, kas derēja vēl pavisam nesen. Redzēsiet – apetīte pāries pati no sevis.

Gatavojot izmantojiet dārzeņus, bet asumam pievienojiet nevis sāli, bet garšvielas, sīpolus un ķiplokus. Ēdiens uzreiz kļūs sātīgāks.

Ja esat pārtraucis fiziskās aktivitātes, pēdējais laiks tās atsākt. Atcerieties, ka sportošanai ne vienmēr vajadzīgas moderni aprīkotas trenažieru zāles, lielisku efektu panāksit arī tad, ja dosieties regulārās pastaigās pa mežu vai pievērsīsieties nūjošanai. Galvenais ir nodarboties ar to, kas patīk un sagādā prieku.

Lai mums visiem izdodas izbaudīt Ziemassvētkus un Jaunā gada svinības!

Saistītie raksti

70 % Latvijas iedzīvotāju piemīt kāds kaitīgs ieradums

Pēdējo četru gadu laikā par ceturtdaļu pieaudzis to cilvēku skaits, kuri... lasīt vairāk

5 pazīmes, kas liecina par novājinātu imunitāti

“Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss” pētījums liecina, ka lielākā daļa... lasīt vairāk
Vairs nekādu bučiņu!

Vairs nekādu bučiņu!

Viltīgais herpes vīruss var gadiem slēpties cilvēka organismā, lai brīdī, kad... lasīt vairāk