Lai sejas maska nenodara pāri

Lai kā mums negribētos, bet nākas atzīt, ka ar Covid-19 mums vēl kādu laiku nāksies sadzīvot. Lai gan šī vīrusinfekcija jau tā ir būtiski mainījusi ikviena ikdienu, svarīgi ir izprast un pareizi ievērot ieviestos ierobežojumus un nosacījumus, lai nezināšanas dēļ nenodarīt sev vēl lielāku skādi.

Ja infekcijas sākumposmā maskas bija jālieto tikai sabiedriskajos transportos, tad šobrīd jau ikvienā publiskā iekštelpā, pastāv iespēja, ka, vīrusinfekcijai vēl pieņemoties spēkā, tās būs jālieto arī ārpus telpām, vietās, kur pulcējas vairāk cilvēku, piemēram, Ziemassvētku tirdziņos.

Sejas maskas, nēsājot iekštelpās, nekādu skādi sejai nodarīt nevar, bet ir noteikumi, kuri jāievēro, lai efekts nepārvērstos defektā.

Pakļaujot sejas ādu straujām temperatūras svārstībām, āda var tikt kairināta, tāpēc pēc iznākšanas no siltām iekštelpām vai sabiedriskā transporta nav vēlams sejas masku novilkt momentāli. Zem sejas maskas āda ir siltumā un mitrumā, bet, masku novelkot, ādai piekļūst aukstais gaiss un vējš, tāpēc ieteicams sejas masku novilkt, iekāpjot automašīnā vai ierodoties mājās. Vējš un aukstais laiks var veicināt sejas ādas un lūpu sprēgāšanu, tāpēc ieteicams lietot piemērotus krēmus vai higiēniskās lūpu krāsas.

Vienreizējās maskas ir vieglākas un maigākas, bet auduma maskas mēdz būt dažādas, tāpēc var gadīties, ka tās nav diez cik ērtas, jo īpaši, ja tās ir gatavotas no sintētiskiem materiāliem. Ādai draudzīgākas sejas maksas būs no mīksta materiāla ar pietiekami elastīgām gumijām. Ja sejas maska rada noberzumus uz ādas, ieteicams lietot krēmus ar pantenolu, kas dziedina un palīdz ātrāk atjaunoties ādas šūnām. 

Ļoti svarīga ir regulāra sejas maskas kopšana, jāatceras, ka auduma maskas nedrīkst lietot ilgstoši bez mazgāšanas. Pēc katras valkāšanas tā jāizmazgā 60-70 grādu temperatūrā, jo tajā sakrājas mikroorganismi. Savukārt vienreizlietojamās maskas nedrīkst likt kabatās, somās un vilkt atkārtoti, jo arī tajās sakrājas mikrobi, kas pēc tam var nonākt uz mūsu rokām un sejas.

Saistītie raksti

Grūtniecība un zāļu lietošana

Grūtniecība un zāļu lietošana

Ikviena sieviete grūtniecības laikā centīsies izvairīties no jebkādu medikamentu lietošanas, tomēr... lasīt vairāk
Gripa – bīstama vīrusu infekcija

Gripa – bīstama vīrusu infekcija

Latvijas infektoloģijas centra galvenās ārstes, profesores Baibas Rozentāles mamma bija medicīnas... lasīt vairāk

Sumina profesionālākos gada farmaceitus

Ik gadu Latvijas Farmaceitu biedrība (LFB) šīs nozares profesionālākajiem pārstāvjiem piešķir... lasīt vairāk