Sumina profesionālākās un izcilākās gada farmaceites

Ik gadu Latvijas Farmaceitu biedrība (LFB) šīs nozares profesionālākajiem pārstāvjiem piešķir goda nosaukumu “Gada Farmaceits”. Šogad “Gada Farmaceits 2020” titulu un mākslinieka Viestura Meirāna izstrādāto dizaina sudraba piespraudi saņēma arī trīs aptieku apvienības “Mana Aptieka” farmaceites – Zita Freiberga, Dace Gaffe un Ilona Rūķe.

Latvijas Farmācijas biedrības Apbalvošanas komisijas priekšsēdētāja Kitija Blumfelde atzina, ka šis gads bijis visnotaļ sarežģīts gan vīrusa pandēmijas dēļ, gan ieviešot izmaiņas zāļu kompensācijas sistēmā. Vērtējot farmaceitus, tika ņemts vērā, kā šajā situācijā izdevās realizēt valdības lēmumus farmaceitiskās aprūpes jomā, lai iedzīvotāji varētu saņemt nepārtrauktus aptiekas pakalpojumus. Saspringtajās situācijās ir svarīga spēja ne tikai konsultēt, mierināt, iedrošināt un atbalstīt klientus, bet arī kolēģus gan darbā, gan ārpus tā. Godpilnais apbalvojums tikai piešķirts farmaceitiem, kuri šajā sarežģītajā situācijā spēja parādīt izcilu profesionalitāti gan savā darbībā, gan attieksmē. Tā kā gads ir tik ļoti nestandarta, tad tika nolemts apbalvojumu piešķirt 12 farmaceitiem nevis 10 kā ierasts, savukārt papildus 16 kolēģiem tika pasniegti Atzinības raksti par veiksmīgu un nesavtīgu profesionālās misijas realizēšanu krīzes apstākļos Covid – 19 pandēmijas laikā.

Gada Farmaceits 2020 – Zita Freiberga

SIA “Nigella” “Pārgaujas aptiekas” Valmierā farmaceitei Zitai Freibergai goda tituls “Gada Farmaceite 2020” tika piešķirts par radošu, prasmīgu un nesavtīgu ieguldījumu farmaceita profesijas popularizēšanā un farmaceitu profesionālajā izglītošanā.

Farmaceites Zitas Freibergas dzimtā puse ir Ventspils. Farmācijas studijas uzsākšana bijis pārsteigums pašai, jo bērnībā aizrāvusies ar literatūru, rakstījusi  dzejoļus, dažādus stāstiņus. Pieaugot radusies interese par ķīmiju, tāpēc, dodoties uz izglītības izstādi Rīgā, vēlējusies iegūt vairāk informāciju par studiju iespējām ķīmijas nozarē. Bet pilnīgi nejauši viņas rokās nonāca Latvijas Universitātes buklets, kā rezultātā 2015. gadā Zita pabeidza studijas un kļuva par profesionālu farmaceiti ar ļoti labām zināšanām tieši zāļu gatavošanas jautājumos.

Pirms diviem gadiem Zita pārcēlās uz Valmieru un sāka strādāt “Pārgaujas aptiekā”. Tomēr vēlme padziļināti apgūt ķīmiju joprojām nav zudusi, tāpēc paralēli darbam uzsākusi ķīmijas maģistrantūras studijās. Brīvajā laikā Zita aizraujas ar sportu – patīk skriet gan brīvā dabā, gan nodarboties trenažieru zālē.

Gada Farmaceits 2020 – Dace Gaffe

SIA “Kolibri AD” Jēkabpils aptiekas vadītājai, farmaceitei Dacei Gaffei “Gada Farmaceita 2020” tituls tika piešķirts par pašaizliedzīgu un nesavtīgu profesionālo darbu, par izcilu aptiekas kolektīva vadīšanu un saliedēšanu, par iniciatīvu un prasmi krīzes situāciju pārvarēšanā, par veiksmīgu biznesa un profesionālo interešu apvienošanu.

Daces mammai draudzene savulaik ieteikusi meitu virzīt apgūt farmāciju, jo sievietei darbs aptiekā esot ļoti piemērots, tikai, Dacei nedzirdot, atzinusi, ka mācības gan esot ļoti grūtas. Lai saprastu, vai meitenei tiešām šī profesija ir piemērota, rasta iespēja vasarā pastrādāt aptiekā par sanitāri, kur arī Dace guva pirmo darba pieredzi. Pēc studijām Dace uzsāka strādāt par ķīmiķi-analītiķi, lai gan darbs bijis interesants, izjutusi trūkumu pēc saskarsmes ar cilvēkiem. Tāpēc, saņemot piedāvājumu iekārtot un vadīt jauno aptieku Zasā, jaunā speciāliste daudz nedomājot, pieņēma piedāvājumu. Piecos darba gados šajā aptiekā gūta lieliska pieredz, jo kolēģe, kas vienlaikus bijusi viņas darbaudzinātāja, nesavtīgi nodevusi savas zināšanas Dacei.

Kad sācies aptieku privatizācijas laiks, ģimenes locekļu iedrošināta Dace nolēma atvērt savu aptieku. Pirmie divi gadi bijuši grūti – bez brīvdienām un atvaļinājumiem. Savukārt kopš 2008. gada aptieka darbojās plašās un ērtās telpās, kas no pamatiem līdz jumtam tika uzbūvētas speciāli aptiekas vajadzībām. Dace lielu paldies saka saviem patstāvīgajiem kolēģiem un ģimenei, jo labi apzinās, ka viens nav karotājs, ka viss izdarītais ir pateicoties viņu atbalstam un sapratnei. Pati Dace ir izteikti mērķtiecīga – viņai ir ļoti reāla dzīves izjūta un prasme īstenot savas vēlmes. Var tikai apbrīnot, cik nešaubīgi un stabili viņa dzīvē realizē savus profesionālos mērķus un visos pārmaiņu laikos un vējos ir spējusi saglabāt savu individuālo aptieku. Iestājoties pandēmijai, Dace negaidīja padomus, bet pati ātri saprata, kas darāms, lai pasargātu savus darbiniekus, gan atbalstītu aptiekas klientus. Dace arī lieki nešausminās par sarežģītiem likumiem un noteikumiem, kas šobrīd jāievēro zāļu izplatīšanā, bet, iespējams, ka šeit liela loma ir tieši viņas prāvajām zināšanām un pieredzei, kā arī psiholoģes dotībām.

Enerģiju Dace smeļ ceļojumos, un arī šajā situācijā, kad ārpus Latvijas doties nav ieteicams, viņa atradusi alternatīvu – apceļojot Latviju un atkal un atkal pārliecinoties, cik Latvijas daba ir skaista. Cik Latvija ir bagāta ar daudz un dažādiem mājražotājiem, no kuriem viņa smeļas radošuma iedvesmu, kuru izpauž ievingrinot roku glezniecībā.

Gada Farmaceits 2020 – Ilona Rūķe

SIA “Limbažu aptieka” īpašniecei un “Staiceles aptiekas” vadītājai, farmaceitei Ilonai Rūķei tituls “Gada Farmaceits 2020” tikai piešķirts par pašaizliedzīgu un nesavtīgu profesionālo darbību lauku iedzīvotāju nodrošināšanā ar farmaceitisko aprūpi, par izcilu aptiekas kolektīva vadīšanu un saliedēšanu, par veiksmīgu biznesa un profesionālo interešu apvienošanu.

Ilona Rūķe ir teju leģendāra LFB biedre, jo viņas biedra kartes numurs ir Nr.17. Pirmo reizi goda nosaukums “Gada Farmaceits” viņai tika piešķirts 2000. gadā, tas tikai apliecina viņas izcilo personību un profesionalitāti.

Ilonas bērnība aizritēja Vangažos, un var teikt, ka izaugusi, aptiekas plauktus krāmējot. Aptiekā iegūtas arī pirmās prasmes pulverīšu iepakošanā un citu nelielu aptiekas darbiņu apdarīšanā. Kad viņas mamma, būdama medmāsa, aizvietoja farmaceita asistentu Siguldas aptiekas Vangažu punktā, lēmums par Ilonas studēšanu toreizējā Rīgas Medicīnas institūtā jau bijis pieņemts.

Ilonas profesionālā pieredze ir visnotaļ bagāta, viņa ir bijusi receptūras nodaļas vadītāja un organizējusi zāļu gatavošanu aptiekā, tai skaitā injekciju šķīdumu, kontrolējusi Limbažu rajona aptieku darbu. Kļūstot par aptiekas vadītāju, organizējusi gan rajona aptieku, gan Limbažu aptiekas privatizācijas procesu.

Savā profesionālajā izaugsmē Ilona ir kļuvusi par vienu no veiksmīgākajām un stabilākajām aptieku uzņēmumu vadītājām, viņa ir bijusi ievēlēta LFB valdē un darbojusies revīzijas komisijā, jo viņa ir laba analītiķe. Ilona spēj pamatot un argumentēt savu viedokli, pamatojoties uz savu bagātīgo uzņēmējdarbības un farmaceitisko pieredzi. Viņa saprot, ko nozīmē darboties sabiedrības labā, jo, pateicoties tieši šīm viņas cilvēciskajām un uzņēmīgajām vērtībām, Staiceles iedzīvotāji joprojām tiek nodrošināti ar aptiekas pakalpojumiem un “Straupes aptieka” tikusi pie skaisti izremontētām telpām. Ilonai drosmes un enerģijas netrūkst, ar kuru dāsni dala arī savai rūķu komandai, jo viņai ir pieci braši mazdēli. Ilonas novēlējums ir visnotaļ tiešs: “Nav ko vārīties tikai savā sulā, jo tas nav ne vērts, ne interesanti. Ir jācenšas darboties sabiedrības labā.”

Atzinības raksti labākajiem farmaceitiem

Savukārt par veiksmīgu un nesavtīgu profesionālās misijas realizēšanu krīzes apstākļos – Covid 19 pandēmijas laikā – Atzinības rakstus saņēma arī “Mana Aptieka” farmaceiti: Daina Štāla no “Cēsu Centra aptiekas”, Agnese Ritene no “Centra aptiekas” Tukumā, Maija Dzene no “Pilsētas aptiekas” Valmierā, Agita Boķe no “Strenču aptiekas”, kā arī Aiga Zariņa no “Maija aptiekas” Skrundā.

Arī Valkas novads sumina savus novadniekus un Atzinības rakstu par pašaizliedzīgu, godprātīgu darbu un nozīmīgu ieguldījumu Valkas novada iedzīvotāju veselības uzturēšanā un uzlabošanā saņēma SIA “Jaunā aptieka” farmaceite Irina Puhova – Surudo.

Saistītie raksti

Vairākums iedzīvotāju savu dzīvesveidu vērtē kā veselīgu

Vairums jeb 65% Latvijas iedzīvotāju savu dzīvesveidu vērtē kā veselīgu, liecina... lasīt vairāk
Zobu protēzes 
kļūst arvien ērtākas

Zobu protēzes 
kļūst arvien ērtākas

Sertificētam zobu tehniķim Raimondam Gladiševam medicīna nebija sveša kopš bērnības, jo... lasīt vairāk
Ko darīt, kad sezonālais klepus ir klāt?

Ko darīt, kad sezonālais klepus ir klāt?

Gulbenē strādājošais pulmonologs (plaušu ārsts) Jūlija Landsmane ir ļoti pieredzējusi daktere,... lasīt vairāk