Liekais svars un alkohols – lieli aknu ienaidnieki

Gandrīz katrs trešais pacients pēc vēdera dobuma ultrasonogrāfijas atgriežas pie ārsta ar taukainu aknu jeb aknu steatozes diagnozi. Bieži slimniekiem ar šo diagnozi nav sūdzību, taukainas aknas tiek atrastas nejauši. Visvairāk šāda veida problēmas konstatē cilvēkiem ar lieko svaru, otrā tipa cukura diabētu, paaugstinātu holesterīna līmeni, hipertensiju un citām pazīmēm, kas saistāmas ar metabolisko sindromu.

Ne tikai alkoholiķiem

Aknu taukainumu visbiežāk izraisa divas slimības, proti, nealkohola taukainu aknu slimība (NATAS) un alkohola taukainu aknu slimība (ATAS).

Mūsdienās NASH ir sastopams ļoti daudziem cilvēkiem. Tātad NASH ir taukainu aknu iekaisums.

Morfoloģiskā aspektā NASH ir alkohola lietotājiem raksturīgs hronisks aknu iekaisums, taču iekaisums ir radies cilvēkiem, kas alkoholu nelieto vai lieto maz. Būtiskākā šī iekaisuma pazīme – tas izveidojas taukainās aknās. Slimība piemeklē vīriešus, sievietes, vecus, jaunus, resnus, tievus. Visbiežāk šī vaina gan skar apaļīgas pusmūža sievietes. Tomēr nealkohola taukainu aknu slimība ir konstatēta pat 14 gadus vecam jaunietim. Šos stipri atšķirīgos aknu bojājumus apvieno tas, ka sākumā tauki uzkrājas hepatocītos un šo nelaimi nav rosinājis alkohols.

Alkohola taukainu aknu slimība

Alkohols ir ļoti efektīvs taukainu aknu veidotājs. Visvieglāk taukainas aknas iegūt, ja alkoholu lieto regulāri. Patiešām – alkohola spēja padarīt aknas taukainas ir ļoti liela. Taču, ja ATAS gadījumā alkohola lietošanu pārtrauc, tad aknu taukainums parasti izzūd. Tā ir būtiska ATAS atšķirība no NATAS, jo NATAS gadījumā tik efektīva paņēmiena aknu attīrīšanai no taukiem nav. Hronisku alkohola lietotāju aknas kļūst taukainas tikai 80% gadījumu. Par spīti neatlaidīgai, regulārai alkohola lietošanai 20% gadījumos alkoholiķiem taukainas aknas nerodas.

Alkohols neapšaubāmi ir aknu inde un ir nodarījis daudz posta. Alkoholisms ir liela mūsu cilvēku nelaime.

 

Taukainu aknu slimības diagnostika

Taukainu aknu slimnieki parasti veselības traucējumus nejūt. Ir tikai vispārēja rakstura traucējumi – nespēks, nogurums, dažreiz smaguma sajūta labajā paribē. Tomēr dzīves kvalitāti šie simptomi nemazina. Dažos gadījumos var palielināties aknas vai liesa. Šajos gadījumos jau attīstījusies aknu ciroze.

Taukainu aknu slimnieku diagnosticēšana jāsāk ar vēdera dobuma ultrasonogrāfiju. Jānovērtē pamatslimības – cukura diabēts, hipertensija u.c. Slimniekiem jāveic asins analīze, īpaši pievēršot uzmanību aknu enzīmiem – ALAT, ASAT, GTP. Jāskatās arī citi rādījumi – glikoze, holesterīna līmenis, ZBL un ABL.

Aknu slimību ārstēšana

Taukainu aknu ārstēšanas pamatā ir cēloņu ārstēšana. Ja slimnieks lieto alkoholu, jāpārtrauc to darīt. Ja taukainas aknas radušās metaboliskā sindroma dēļ, tad galvenais ir kontrolēt cukura, holesterīna līmeni asinīs, jāsamazina ķermeņa masa. Te pamatārstēšana ir liekās tauku masas mazināšana. To var darīt, samazinot uzņemto kaloriju daudzumu, palielinot fiziskās aktivitātes vismaz līdz divām trim reizēm nedēļā. Ja gadījumā cilvēks nevar īstenot abus šos pasākumus, var lietot tauku masu mazinošus medikamentus. Ja arī šāda ārstēšana nelīdz, jāpārtrauc medikamentu lietošana un jāapsver jautājums par tauku masu mazinošu operāciju (bariatrisku operāciju).

Daži padomi ar ēdienu uzņemto kaloriju daudzuma mazināšanai:

– nelietot ceptus kartupeļus, desas, iemācīties lietot nesaldinātu tēju vai kafiju, nelietot pienu un piena produktus ar palielinātu vai normālu tauku saturu, ierobežot kūku un konfekšu lietošanu, nelietot saldinātas sulas, kolu, alu.

Aknu bojājumu ārstēšanai izmanto medikamentus, kas satur ursodeoksiholskābi, tāpat arī augu valsts līdzekļus (esenciālie fosfolipīdi, silimarīns, struteņu laksti u.c.)  Esenciālie fosfolipīdi ir augsti specializēti lipīdi, kas ir galvenais komponents šūnapvalka veidošanā. Pateicoties esenciālo fosfolipīdu spējai iebūvēties bojātos aknu šūnu apvalkos, tie veicina aknu šūnu reģenerāciju un struktūras saglabāšanu, lipīdu peroksidācijas kavēšanu un kolagēna sintēzes kavēšanu. Rezultātā tie normalizē subjektīvās sūdzības, kas saistītas ar toksisku vai uztura izraisītu aknu bojājumu, kā arī hepatīta gadījumā.

Komandas darbs

Taukainu aknu diagnosticēšana nav sarežģīta lieta. Liela problēma ir tā, ka aknu iekaisums, fibroze, agrīna ciroze taukainu aknu slimniekiem vairumā gadījumu noris slēpti.

Lai taukainu aknu un to izraisīto slimību ārstēšanā sasniegtu labākus rezultātus, tajā vajadzētu iesaistīt kardiologus, endokrinologus, gastroenterologus, hepatologus, kā arī dažreiz ķirurgus.  Vislabākā problēmas risināšana ir savlaicīga slimības cēloņu kontrole. Profilakse noteikti ir labāka nekā ārstēšana.

 

Saistītie raksti

Osteoporoze

Osteoporoze

Osteoporoze ir slimība, kuras rezultātā kauli kļūst arvien trauslāki – rodas... lasīt vairāk

Biežākās sejas masku nēsāšanas kļūdas

Lai gan vairākums cilvēku publiskās vietās nēsā maskas, tomēr daudzi to... lasīt vairāk

Vēdersāpju iemesls – stress, neveselīga ēšana un mazkustīgs dzīvesveids

Keta Selecka Kā liecina SIA Veselības centrs 4 gastroenterologa un endoskopista... lasīt vairāk