Ziedes, geli, krēmi… 
un to PAREIZA lietošana

Šajā Mana Veselība numurā Ilūkstes aptiekas farmaceite Inese Drozdovska skaidro, kādas ir ārīgi lietojamās zāļu formas un kā tās pareizi lietot.

Ziedes – unguentum, unguenti. Tās sastāv no darbīgām vielām un mīkstas pamatmasas (vazelīns, lanolīns, cūku tauki u.c). Ziedes lieto ārīgi.

Pastas – pasta, pastae. Pasta ir ziede, kas satur vairāk par 25% pulverveida vielu.

Linimenti – linimentum, linimenti. Viendabīgi maisījumi bieza šķidruma veidā (šķidrās ziedes). Ārīgai lietošanai.

Geli (Gelatum, -i). Geli jeb želejas var būt hidrofili (darbīga viela izšķīdināta gēla pamatmasā) un emulsijas tipa geli (divu šķidrumu maisījums, kur viens šķidrums mazu pilieniņu veidā izšķīdināts otrā šķidrumā. Emulsija izskatās kā piens un ir eļļaina).

Apskatot ārīgi lietojamās zāļu formas, lielāku uzmanību pievērsīsim populārākajai zāļu formai – geliem.

Lai panāktu vēlamo efektu, lietojot gelu, nepieciešams izmantot mazāku medikamenta devu, nekā krēma vai ziedes gadījumos. Lietojot pretsāpju un pretiekaisuma gelus, viela ātrāk iekļūst sāpju perēklī, veicot lokālu atsāpināšanu. Gels ātri uzsūcas un neatstāj redzamas pēdas.

Dermatoloģijā geli satur lielu daudzumu mitrinošu vielu, kā rezultātā tiek nodrošināta mitruma aizture ādas raga slānī. Piemēroti lietošanai ādas slimību akūtajā fāzē. Oftalmoloģijā – gela forma labāk piekļaujas acs virsmai, radot vajadzīgo ārstniecisko efektu.

Kas jāievēro lietojot sildošos gelus/ziedes?

Sildošos gelus/ziedes vēlams uzklāt ar klāt pievienoto aplikatoru, pēc tam īpaši rūpīgi rokas jānomazgā ar ziepēm. Sildošās ziedes neiesaka bērniem līdz 12 gadiem.

Sildošie geli/ziedes būtu jālieto hroniskajos gadījumos, kad, piemēram, locītavas ievainojums bijis jau sen, bet kaut kādu iemeslu dēļ sāpes ir atsākušās.

Pirms un pēc sildošo gelu/ziežu uzklāšanas nedrīkst iet karstā vannā vai dušā. Pat vairākas stundas pēc medikamenta lietošanas svīšana vai siltuma procedūras var radīt ādas apsārtumu un izteikti sildošu sajūtu.

Lietojot sildošos gelus/ziedes nebūtu ieteicams uzsmērētajai ādas virsmai uzklāt polietilēna loksni (plēvi), tādejādi gribot panākt labāku iedarbību. Tas var veicināt ādas apdeguma rašanos. Bet, ja cilvēkam uzsmērētā gela/ziedes sildošā iedarbība šķiet neciešama, to var neitralizēt, uzsmērējot virsū augu eļļu.

Ja tāda veida gels/ziede tiek uzklāts ar pirkstu palīdzību, nekādā gadījumā nedrīkst pieskarties acīm, mutei, nenomazgājot gela pārpalikumus no pirkstiem ar ziepēm.

Kas jāievēro lietojot atvēsinošos gelus/ziedes?

Atvēsinošie geli/ziedes rada atvēsinošu efektu – tie parasti satur mentolu, kas kairina ādas ādas aukstuma receptorus, sašaurinot asinsvadus un mazinot iekaisumu, sāpes, niezi. Atvēsinošie geli/ziedes ir efektīvi pirmajās 24 stundās pēc traumas, kamēr vēl veidojas hematoma. Atvēsinošie geli/ziedes būtu jālieto akūtos gadījumos, kad, piemēram, tikko fizkultūras nodarbībā ir sasists apakšstilbs bez ādas ievainojuma.

Lietošana:

Gela/ziedes lietošana: 3 – 10cm gela uzklāj uz skartā apvidus viegli iemasējot to ādā.

Ja gels ir paredzēts kā pretsāpju līdzeklis, tad tas ir jāuzklāj tikai uz veselas ādas, taču nevajag aizmirst, ka gēla formas izmantojamas arī dermatoloģijā vai rētu sadziedēšanai, tad tas būtu lietojams uz ievainotas ādas vai ka norādījis ārsts.

Farmaceita ieteikumi:

Kārtīgi nomazgājiet rokas pēc katras gela/ziedes uzklāšanas reizes.

Saudzīgi iemasējiet ādā 1-2 reizes dienā. Devu pielāgojiet slimības skartā apvidus
lielumam.

Lietošanas vietas nevajadzētu apsegt ar apsējiem, pārsējiem vai plāksteriem.

Ādas apsārtuma vai kairinājuma gadījumā lietošana ir jāpārtrauc, līdz šie simptomi pāriet, ja simptomi nepazūd, jādodas pie ārsta.

Mīkstās alumīnija tūbas atvēršana: noskrūvējiet vāciņu un pārduriet alumīnija plēvīti ar asmenīti vāciņa otrā galā.

Uzglabāšana

Jāuzglabā istabas temperatūrā līdz 25C (ir gadījumi, kad nelietotie produkti, vai arī atvērtie produkti ir jāuzglabā ledusskapī). Nesasaldēt.

Glabāt bērniem nepieejamā vietā.

Nelietot pēc derīguma termiņa beigām.

Uzglabāt cieši noslēgtā tūbiņā.

Ārīgi lietojamās zāļu formas ir:

ziedes, krēmi, pastas, geli, emulsijas, suspensijas, losjoni, linimenti, plāksteri.

Saistītie raksti

Pārskatām mājas aptieciņas saturu

Vismaz reizi gadā ir noderīgi pārskatīt mājas aptieciņas saturu, lai pārliecinātos... lasīt vairāk

Katrs piektais iedzīvotājs piedzīvojis depresiju vai izdegšanu profesionālajā jomā

Pēdējā gada laikā 18 % Latvijas iedzīvotāju ir jutušies depresīvi vai... lasīt vairāk

Menopauze –biežs kaulu lūzumu iemesls

Sievietēm pēc menopauzes perioda ir īpaši svarīgi sekot līdzi tam, lai... lasīt vairāk