Domājot par veselīgu uzturu, bieži dzirdam informāciju, ka kāds produkts satur antioksidantus. Tie ir vitamīni, minerālvielas un fermenti, kas spēj iznīcināt brīvos radikāļus un novērš to radīto kaitējumu. Viens no šiem antioksidantiem ir selēns. Kāpēc tas ir vērtīgs organismam un kā to var uzņemt, skaidro aptieku apvienības Mana Aptieka farmaceite Inga Puķe.
Aizsargā un stiprina
“Ik sekundi mūsu organismā notiek tūkstošiem bioķīmisku reakciju, kuru rezultātā rodas vielmaiņas starpprodukti jeb brīvie radikāļi. Ja to ir par daudz, tie var izjaukt bioķīmiskos procesus šūnās, noārdīt to apvalkus un izjaukt šūnu ģenētisko kodu,” skaidro farmaceite Inga Puķe. “Selēns organismā darbojas kā antioksidants, kas palīdz saistīt brīvos radikāļus, tā novēršot to kaitīgo ietekmi uz organismu.” Tieši antioksidatīvo īpašību dēļ tas ir svarīgs mikroelements vēža profilaksei. “Kā zināms, lai audzējs varētu pilnvērtīgi attīstīties, tam vajadzīga sava apasiņošana. Selēns kavē audzēja asinsvadu veidošanos jeb angioģenēzi, traucē audzēja vielmaiņu un veicina vēža šūnu bojāeju,” skaidro farmaceite.
Selēns ir nozīmīgs arī vairogdziedzera slimību, kataraktas un sirds slimību profilaksei. Tas piedalās imūnsistēmas darbības uzlabošanā un stiprināšanā, kavē novecošanas procesu. Ja selēns ir pietiekamā daudzumā, tas organismu spēj pasargāt arī no apkārtējās vides kaitīgo faktoru ietekmes un palīdz izvadīt kaitīgās vielas.
Kā uzņemt selēnu
Ikdienā cilvēka organismam nepieciešams 60–70 mikrogramu selēna. Pilnvērtīgi ēdot un izvēloties kvalitatīvus produktus, selēnu pietiekamā daudzumā var uzņemt ar uzturu. Selēns atrodams cūkas, liellopa, jēra, putnu gaļā, zivīs, īpaši jūras, piemēram, mencās, sardīnēs, siļķēs. Organismu ar selēnu var nodrošināt, ēdot pilngraudu produktus, rupjmaizi, Brazīlijas riekstus, olas, pupas, piena produktus. “Ar pārtiku uzņemtu selēnu nevar pārdozēt, taču tas iespējams, ja neadekvātā daudzumā lietojam uztura bagātinātājus, kuru sastāvā ir šis mikroelements, piemēram, norādītās vienas tabletes vietā lietojam divas trīs,” uzsver Inga Puķe. “Tāpēc, pirms iegādājas kādu uztura bagātinātāju, noteikti jākonsultējas ar farmaceitu, lai izvēlētos konkrētam gadījumam atbilstošu preparātu un noskaidrotu pareizu tā lietošanu.” Pārmērīgi lietojot selēnu, var sākties caureja, vemšana, ādas nieze, jūtams nespēks, ilgstošā periodā izkrist mati, bojāties zobi un nagi, cilvēka izelpa ož pēc ķiploka.
Selēna deficīts var rosināt imunitātes pazemināšanos, audzēju, vairogdziedzera, sirds asinsvadu un citu slimību risku.
Kad nepieciešami uztura bagātinātāji
Aptieku piedāvājumā ir uztura bagātinātāji, kas satur selēnu tīrā veidā vai kombinācijā ar citiem mikroelementiem un vitamīniem, visbiežāk ar C vitamīnu un cinku, E un A vitamīnu, folijskābi, mangānu, varu, kas arī ir vērtīgi antioksidanti un stiprina imunitāti. Atbilstīgās devās kursa veidā šos preparātus var lietot ikviens pieaudzis cilvēks.
Savukārt ilgstošu papildu selēna uzņemšanu rekomendē cilvēkiem pēc traumām un operācijām, pēc ķīmijterapijas onkoloģijā, tiem, kam ikdiena norit veselībai kaitīgos apstākļos, piemēram, darbs saistīts ar krāsām un lakām, smagajiem metāliem, degvielu, mājvietas tuvumā ir rūpnīca, kas rada kvēpu daļiņas gaisā, tuvumā ir lauksaimniecības lauki, ko apstrādā ar pesticīdiem. Par selēna lietošanu būtu jāpiedomā arī smēķētājiem, cilvēkiem, kas regulāri lieto alkoholu, mēdz pārmērīgi sauļoties, ikdienā lieto nekvalitatīvu pārtiku. “Cenšoties pašiem pēc iespējas mazināt apkārtējās vides kaitīgo ietekmi uz organismu, atmetot smēķēšanu, samazinot alkohola patēriņu, lietojot kvalitatīvu pārtiku, izvairoties no pārmērīgas sadzīves ķīmijas lietošanas, selēns palīdzēs aizsargāt organismu un stiprināt imunitāti,” piebilst Inga Puķe.
Elīna Kondrāte,
žurnāls Praktiskais Latvietis