Sagādājiet zāļu receptes laicīgi!

Ziema ir klāt, un ar to saistītās augšējo elpceļu saslimšanas kļūs arvien biežākas. Tas diemžēl nozīmē, ka ģimenes ārstu pieejamība kļūs arvien sarežģītāka. Tāpēc aicinām neatlikt ilgstoši lietoto un nepieciešamo recepšu medikamentu saņemšanu uz pēdējo brīdi.

Lai sasniegtu zāļu lietošanas mērķi – panāktu zemāku asinsspiedienu vai mazinātu iekaisuma radītas sāpes – ir svarīgi ne tikai pareizi, bet arī regulāri tās lietot. Visbiežāk šī problēma rodas tāpēc, ka zāles aptrūkstas dienās, kad ārsts nav pieejams. Pēdējā laikā arvien biežāk rodas situācijas, ka konkrētās zāles nevar iegādāties, jo tās nav piegādājis ražotājs. Uzzinot šo informāciju laicīgi, ir iespēja, konsultējoties ar ārstu, piemeklēt tām aizvietotāju, tādējādi nepārtraucot ārstniecības procesu.

Kāpēc ir svarīgi nepārtraukt zāļu lietošanu?

  • Ja pēkšņi pārtraukta, piemēram, asinsspiedienu mazinoša līdzekļa lietošana, asinsspiediens var strauji paaugstināties un radīt nopietnus draudus – t.s. hipertoniskās krīzes ir saistītas ar paaugstinātu insultu un infarktu risku.
  • Ja nepieciešama ilgstoša pretsāpju vai pretiekaisuma līdzekļu lietošana, devas vai vairāku devu izlaišana nozīmēs sāpju un iekaisuma atgriešanos – iespējams būs nepieciešams ilgāks laiks, lai atgrieztos pie iepriekš sasniegtā aktivitātes līmeņa.
  • Atsevišķos gadījumos var rasties arī t.s. atcelšanas sindroms, kad straujas zāļu lietošanas pārtraukšanas dēļ attīstās tādi simptomi kā nelaba dūša, paātrināta sirdsdarbība, bezmiegs, trauksme vai pat krampji. Šī iemesla dēļ nereti pat tad, kad zāļu lietošanas mērķis ir sasniegts, medikamenta atcelšana notiek vairāku nedēļu un pat mēnešu laikā, pakāpeniski mazinot 
devu.
  • Ir situācijas, kad, lai arī zāļu lietošanas pārtraukšana nav vēlama, tomēr nekādas jūtamas blaknes tas neradīs. Vai tā tas ir jūsu gadījumā, varēs izvērtēt tikai jūsu ārsts.

Nav vēlams arī aizrauties ar zāļu krājumu veidošanu

  • Zāļu ražotāju un lieltirgotāju telpas, aptiekas un pat transports ir īpaši pielāgots, lai spētu nodrošināt zālēm nepieciešamo temperatūras režīmu – ļoti iespējams, ka mājās tas var izrādīties sarežģīti. Visbiežākais režīms “istabas temperatūra” nozīmē, ka zālēm jāatrodas 15-25 grādu robežās, kas diemžēl mājās apstākļos īpaši vasaras karstajās dienās nereti tiek pārsniegts.
  • Reti kurai slimībai var prognozēt precīzu attīstības gaitu ilgākam laika periodam – tomēr ārstēšanai vienmēr jāatbilst aktuālajiem izmeklējumu rādītājiem un simptomiem. Piemēram, vadoties pēc cukura diabēta terapijas vadlīnijām, situācija ir jāpārvērtē ik pēc trim mēnešiem, līdz ar to pirktie medikamenti var vairs neatbilst jaunajai situācijai.

Piesakiet ārsta vizīti laicīgi!

Regulārajai ārsta vizītei jābūt pieteiktai vismaz 2 nedēļas pirms zāļu iepakojuma izlietošanas. Tas ļaus farmaceitam pasūtīt zāles arī no retākiem piegādātājiem gadījumos, ja zāļu pieejamība aptiekā ir ierobežota. Savukārt konkrētā medikamenta neesamības gadījumā ārsts var veikt izmaiņas ārstēšanā, aizstājot nepieejamo medikamentu. Zāļu pieejamība nodrošina terapijas nepārtrauktību, kas ir ļoti svarīga veiksmīgam ārstniecības procesam.

Saistītie raksti

Ko darīt, ja kājas 
sāk „izrotāt” vēnu mezgli

Ko darīt, ja kājas 
sāk „izrotāt” vēnu mezgli

Ķirurga, flebologa, medicīnas doktora Ulda Mauriņa dzimtā puse ir Liepāja. Pēc... lasīt vairāk

Uztura ieteikumi ar atviļņa slimību

Gastroezofageālais reflukss vai atvilnis ir kuņģa satura nonākšana/atgrūšana barības vadā un/vai... lasīt vairāk

Cīņa ar laika zagļiem

Gadsimts, kurā šobrīd dzīvojam, ir pazīstams ar straujo dzīves ritumu un... lasīt vairāk