Lai miegs ir salds

Ikdienas ritumā iespējams nemaz neaizdomājamies par miega patieso nozīmību. Miegs ir fizioloģiska vajadzība, kura laikā cilvēks atjaunojas – gūst enerģiju un spēku. Tomēr statistika ir skarba – apmēram 95% cilvēku savā dzīvē saskārušies ar miega traucējumiem. Mana Aptieka Pārgaujas aptiekas farmaceite Monta Leiboma uzskata, ka līdz ar pirmajām iemigšanas grūtībām nevajadzētu uzsākt spēcīgu recepšu medikamentu lietošanu, jo, pielietojot dabīgās metodes, iespējams, ka izdodas problēmu atrisināt.

 

Svarīgi ir zināt, ka fizioloģiskais miegs nav vienmērīgs, tā ciešums ir mainīgs, jo nakts miegs sastāv no četriem cikliem, savukārt katrs cikls no 5 fāzēm. Pirmās četras fāzes ir lēnā miega fāzes (75-80% no miega ilguma), savukārt piektā – ātrā. Visas miega fāzes nepieciešamas fiziskai veselībai, bet ātrā miega fāze ir īpaši svarīga noguruma novēršanai, atmiņas un uztveres spējas atjaunošanai.

Nepieciešamais miega ilgums katram indivīdam ir atšķirīgs. Visveselīgākais miegs ir no 6 līdz 9 stundām. Gados veciem pacientiem ir sūdzības par bezmiegu, lai gan miega ilgums ir pietiekams, bet pietrūkst 4. un 5. fāzes. Miega ilguma samazinājumiem ir arī fizioloģisks pamats, jo vajadzība pēc miega vecumā samazinās.

Par miega traucējumiem tiek runāts tad, ja ir grūtības aizmigt, ir negribēti agra pamošanās, miegs ir trausls vai arī nesniedz atspirdzinājumu.

Rudens drūmajā laikā miega traucējumi ir biežāka parādība, kas izskaidrojama ar cilvēku psihoemocionālo stāvokli, kā arī ar pulksteņa pārgriešanu, kad miega režīms tiek izjaukts un organismam vajadzīgs laiks, lai pielāgotos. Ja rodas problēmas ar iemigšanu, tad pirms došanās gulēt būtu jāizvairās no televīzijas skatīšanās vai kādu sasāpējušu problēmu risināšanas, būtu vēlams nepārēsties, nelietot kofeīnu saturošus dzērienus, alkoholu, nesmēķēt cigaretes. Tā vietā ir ieteicams nomierināties, izvēdināt telpu, iedzert kādu siltu, nomierinošu tēju, klausīties klusu, mierīgu mūziku – noskaņoties atpūtai. Miegu uzlabo arī sportiskās aktivitātes, tāpēc dienā ieteicams pavingrot, doties pastaigā svaigā gaisā.

Ne tikai maziem bērniem, arī pieaugušajiem iemigt palīdzēs pirms miega rituāla izveidošana – katru vakaru pirms miega veikt vienas un tās pašas darbības, kas organismu noskaņotu atpūtai.

Ja tomēr iepriekš uzskaitītie ieteikumi nelīdz, tad aptiekās var iegādāties dažādas nomierinošas tējas vai uztura bagātinātājus, kuru sastāvā ir dabīgie augi un augu ekstrakti, kas palīdz nomierināt un stabilizēt nervu sistēmu, līdz ar to palīdz uzveikt bezmiegu. Aptiekās var iegādāties arī melatonīnu, kas uzlabo dabīgā melatonīna sintēzi organismā, kurš darbojas kā miega hormons, nodrošinot iemigšanu.

Gadījumos, ja miega traucējumi ir mēnesi no vietas un ar dabiskajām metodēm situācija neuzlabojas, tad gan ir jādodas pie ārsta. Hroniska bezmiega gadījumos ārsts izrakstīs recepšu medikamentus, ar kuru lietošanu jābūt ļoti piesardzīgiem, lai nerastos pieraduma un pārdozēšanas risks.

Saistītie raksti

Mūsdienu izņemamās protēzes – estētiskas un izturīgas

Mūsdienu izņemamās protēzes – estētiskas un izturīgas

Turpinot sarunu par zobārstniecību, šoreiz detalizēti aplūkosim izņemamās protēzes. Kā tās... lasīt vairāk

Rudens –vīrusu kulminācijas laiks

Tuvojoties rudenim, jārēķinās, ka cilvēkiem uzglūn ne tikai Covid–19, bet arī... lasīt vairāk

Katrs astotais jaunietis stresa dēļ mēdz pārēsties

Katrs astotais jaunietis Latvijā stresu mēdz “apēst”, ēdot par daudz un... lasīt vairāk