Aizsarglīdzekļi vasaras atpūtai

Beidzot ir pienācis laiks, kad varam izbaudīt Latvijas dabas jaukumus – peldēšanos jūrā, upēs un ezeros, sauļošanos, pastaigas pa mežiem un pļavām… Ko darīt, lai atpūtu nesabojā pārmērīgi karstie saules stari, odi, knišļi, dunduri vai ērces, konsultē Saldus Zaļās aptiekas farmaceite Lauma Bolšteina.

Lai izvairītos no saules kaitīgās ietekmes, jāievēro zināma piesardzība:

Izvairieties no saules visintensīvākā starojuma laikā (no pulksten 11.00 rītā līdz 16.00 vakarā);

Noteikti nedrīkst aizmirst par ūdens lietošanu, jo, cilvēkam svīstot, ūdens izdalās pastiprināti;

Valkājiet lielas saulesbrilles ar augstu UV aizsargfaktoru;

Izvairieties no ādas saskares ar tiešajiem saules stariem pēc parfīma lietošanas vai gadījumos, ja Jūs lietojat noteiktas zāles, kas var izraisīt pastiprinātu jutību pret sauli.

Dodoties sauļoties, peldēties vai vienkāršā pastaigā, kas varētu būt ilgāka par 20 minūtēm, noteikti jālieto saules aizsarglīdzekļi. Iegādājoties to aptiekā, uzmanība jāpievērš uz etiķetes norādītajam SPF skaitlim. Jo tas ir lielāks, jo ilgāk un labāk pasargās no UV stariem. Izvēloties aizsarglīdzekli, jāņem vērā cilvēka ādas fototips. Cilvēkiem ar izteikti gaišu ādu aizsarglīdzekļa faktors jāizvēlas pēc iespējas lielāks (SPF 30 -50), jo cilvēkam āda ir tumšāka, jo aizsarglīdzekļa faktors var būt mazāks. Krēmus, kuriem aizsargfaktors ir pavisam neliels, var lietot vasaras otrā pusē, kad saule vairs nav tik intensīva un cilvēks jau ir ieguvis iedegumu. 

Jāatceras, ka maziem bērniem āda ir daudz jūtīgāka, tāpēc aizsargfaktoram jābūt lielākam (SPF 30-50). Zīdaiņiem nav ieteicams atrasties tiešos saules staros, jo viņu āda ir ļoti maiga un apdegums var rasties dažu minūšu laikā.

Sauļošanās līdzeklis uz ādas jāuzklāj vismaz 30 minūtes pirms došanās laukā un ik pēc 2-4 stundām tas jāatjauno. Nedrīkst aizmirst arī par ūdens noturīga aizsarglīdzekļa atjaunošanu, jo laika gaitā tas zaudē savu efektivitāti.

Dienas beigās pēc intensīvas sauļošanās ādai nepieciešama īpaša kopšana. Vislabākā ir remdena duša, un pēc tam jāuzsmērē kāds mitrinošs pēc sauļošanās krēms, kas satur dekspantenolu, E vitamīnu vai alveju, jo tas palīdzēs ādai ātrāk atjaunoties.

Karstā laikā āda zaudē mitrumu, tāpēc to var mitrināt ar termāliem ūdeņiem, to ieteicams darīt arī pēc sauļošanās.

Odi, knišļi, dunduri, ērces…

Aptiekās ir nopērkami dažādi līdzekļi, kas atbaida odus, knišļus, dundurus un pat ērces.  Jāatceras, ka maziem bērniem ieteicams lietot speciāli viņiem paredzētos aizsarglīdzekļus, nevis pieaugušajiem domātos. Var izmantot arī dažādas ēteriskās eļļas, kā, piemēram, krustnagliņas, citronzāle, bergamotes, ģerānijas, kas atbaida odus. Apmēram, ik pēc 4 stundām līdzekļa darbība beidzas, tāpēc tas jāatjauno.

Ja tomēr nav izdevies pasargāties no insektiem, tad ieteicams lietot kādu no aptiekā nopērkamajiem pretalerģijas līdzekļiem tablešu vai gēlu veidā. Koduma vietas var apstrādāt ar tējaskoka vai lavandas eļļu, kas dezinficēs koduma vietu, mazinās niezi un veicinās dzīšanu.

Saistītie raksti

Noderīgi par celiakiju

Noderīgi par celiakiju

Sabiedrībā dažkārt valda maldīgs uzskats, ka celiakija ir bērnu slimība, bet... lasīt vairāk

Kur saņemt palīdzību svētku laikā?

Vēlot sirsnīgus un mierīgus svētkus, Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi... lasīt vairāk

Kā pasargāties no demences

Palielinoties dzīvildzei, pieaug sabiedrības novecošanas procesi un līdz ar to palielinās... lasīt vairāk