Taukos šķīstošie vitamīni

Manas Veselības marta numurā rakstījām, ka vitamīni iedalās – eļļā/taukos un ūdenī šķīstošie. Saulkrastu aptiekas R.B. farmaceita asistente Anita Veinberga konsultē par taukos šķīstošajiem vitamīniem.

Taukos šķīstošie vitamīni ir A, D, E un K. Lietojot šos vitamīnus jāuzmanās no to pārdozēšanas, tāpēc ieteicams  ievērot pareizas devas. Pēdējie pētījumi rāda, ka Latvijas iedzīvotājiem D3 vitamīns pārsvarā trūkst. D3 vitamīna daudzumu organismā ir iespējams noteikt ar asins analīžu palīdzību. Lietojot kādus konkrētus vitamīnus, jāņem vērā, vai tie nav sastāvā kādam citam medikamentam, ko lietojat.

Maziem bērniem vitamīnus nevajag pilināt mutē, bet vispirms karotītē, tā izvairoties no nejaušas devas pārsniegšanas. Jāatceras, ka ne vienmēr attaisnojas teiciens – labāk vairāk, nekā mazāk.

Taukos šķīstošie vitamīni visbiežāk ir sastopami kapsulu vai pilienu veidā, retāk tabletēs. Bieži tie ir kombinēti ar kādu citu vitamīnu vai vielu.

Glabāšana:

Eļļā šķīstošie vitamīni ir samērā jūtīgi pret gaismu, tāpēc to glabāšanai jāpievērš pastiprināta uzmanība. Tieši šī iemesla dēļ šos vitamīnus ražotāji iepilda tumšās pudelītēs.  Dažus šķidros vitamīnus ieteicams glabāt vēsā vietā  pie temperatūras no +8 līdz +15 oC.

D3 vitamīnus neatvērtus var turēt tumšā vietā, bet pēc atvēršanas tos ieteicams glabāt ledusskapī. Kapsulās esošos vitamīnus glabā tumšā vietā istabas temperatūrā.

Nosaukums        Funkcijas organismā       Produkti, kur visvairāk sastopami

A – 
retinols      Nepieciešams: normālai redzei, organisma augšanai un attīstībai, stabilizē šūnu membrānas.

Nepietiekamība: redzes pavājināšanās (īpaši krēslā), paaugstināts elpošanas ceļu saslimšanas risks, ādas raupjums (īpaši plecu rajonā), apetītes trūkums kā jūtu orgānu (garšas, ožas) funkciju pavājināšanās sekas.

Pārdozēšanas gadījumā novēro galvassāpes, nelabumu, izkrīt mati, ekstremitāšu kauli kļūst mīksti.          Zivju eļļa, aknas, siers, sviests, krējums, siļķe

D – kalciferols    Nepieciešams: augšanai, kā arī kaulu un zobu normālai attīstībai, regulējot kalcija un fosfora vielmaiņas procesus.

Nepietiekamība: Ja bērniem trūkst D vitamīns, rahīts – hronisks kalcija deficīts organismā, kas izpaužas kā kaulu attīstības traucējumi ar galvaskausa, krūšukurvja un kāju deformācijām. Novērojama tuvredzība, zobu izkrišana, plaisājoši zobi, ceļgalu locītavu palielināšanās, nervu darbības traucējumi, satraukums, slikts miegs, pesimisms, depresija.

Pārdozēšanas gadījumā arī D vitamīns ir stipri toksisks, tas izsauc kalcija izšķīdināšanu no kauliem un nogulsnēšanos nierēs un asinsvados.  Treknas zivis, aknas, olas dzeltenums, sviests, trekns siers

E – tokoferols    Nepieciešams: lai regulētu reproduktīvo orgānu normālu darbību, piedalās vielmaiņas procesos, nepieciešams muskuļu, tai skaitā sirds muskuļa un saistaudu attīstībai un normālai funkcionēšanai.

Nepietiekamība: vāja redze – maisiņi zem acīm vai muskuļu pārspriedze, nogurdināmība, zemas darbaspējas, zarnu trakta iekaisumi, muskuļu distrofīja, neauglīgums, miegainība, diskomforts menstruāciju laikā, vāja koncentrēšanās spēja, vīriešiem: pazemināta dzimumdziņa.      Augu eļļas, zemesrieksti, pākšaugi, lapu salāti, paprika, olas dzeltenums

K – filohinons     Nepieciešams normālai asins recēšanai.  Atrodas bagātīgi zaļajās augu daļās, bet izstrādājas pietiekamos daudzumos zarnu mikroflorā. Nepietiekamība: tā iespējama tikai jaundzimušajiem.         Zaļie augi: spināti, nātres, pētersīļi, kāposti, salāti 

Saistītie raksti

Magnētiskā terapija

Magnētiskā terapija

Iepriekšējos Mana Veselība numuros apskatījām tādas alternatīvās ārstēšanas metodes kā adatu... lasīt vairāk
Parūpējies par savu veselību pats!

Parūpējies par savu veselību pats!

Vasarā ievērojami palielinās laiks, ko pavadām dabā, baudot sauli un siltumu,... lasīt vairāk
Vecā aptieka mainās līdzi laikam

Vecā aptieka mainās līdzi laikam

Kandavas Vecai aptiekai pagājušajā gadā apritēja 245 gadi, bet jubilejas svinības... lasīt vairāk