Lieldienas ir vieni no gada gaišākajiem un priecīgākajiem svētkiem, kas saistās ar pavasara atnākšanu, dabas atmodu un, protams, olu sišanos. Olu krāsošana ir sena un Latvijā dziļi iesakņojusies tradīcija, kas tiek turpināta no paaudzes paaudzē. Atgādināsim gan tradicionālās, gan mazāk zināmās metodes, kas palīdzēs radīt skaisti krāsainas olas ar dabiskām krāsvielām.
DABĪGIE OLU KRĀSOŠANAS LĪDZEKĻI
Lai iegūtu skaistas un dabiskas krāsas, var izmantot augus, mizas u sulas. Latviešu tradicionālās metodes ietver vietējo augu un dabas materiālu izmantošanu:
- Sarkanbrūnas – sīpolu mizu novārījums, īpaši no sarkanajiem sīpoliem.
- Tumši sarkanas – aveņu zari vai sakaltētas upeņu lapas.
- Zilas – mellenes, bietes, vai pat sarkanvīna nogulsnes.
- Gaiši zilas – karkādes tēja, sarkanā sīpola novārījums.
- Zaļas – nātru, rudzu zelmeņa vai pelašķu novārījums.
- Melnas – melleņu, savvaļas rīsu un spēcīgs ozola mizu novārījums.
- Dzeltenas – kumelīšu, bērza lapu, kliņģerīšu novārījums.
- Oranži brūnas – alkšņa mizas un pat miežu salmu novārījums.
- Rozā – dzērveņu vai brūkleņu sula.
- Violeti zilas – aroniju sulas vai melleņu ievārījuma novārījums.
- Violeti sarkanīgas – upeņu sulas vai ievārījuma novārījums.
- Pelēkzaļas – piparmētru, bērza lapu un rudzu zelmeņa novārījums.
Interesanti, ka Vidzemē un Latgalē bieži olu krāsošanai izmanto sarkano āboliņu un pīlādžu mizas, kas dod sarkanīgi oranžu toni, savukārt Kurzemē populāras ir ozolu mizas, kas piešķir tumšbrūnu nokrāsu.
Ja olas pirms vārīšanas ietīsi marlē ar sūnām, smalkām lapiņām vai zāļu stiebriņiem, uz tām veidosies skaisti, dabīgi raksti.
PĀRTIKAS UN AUGU IZCELSMES KRĀSVIELES
Ja vēlies izmantot vienkāršākas un plaši pieejamas metodes, vari izmantot arī pārtikas krāsvielas un augu izcelsmes krāsas:
Pārtikas krāsvielas – veikalos nopērkamās pārtikas krāsvielas ir vienkāršs veids, kā iegūt spilgtas krāsas. Krāsošanai pievieno dažus pilienus pārtikas krāsas ūdenim un pievieno etiķi, lai krāsa būtu izturīgāka.
Dabiskās augu izcelsmes krāsvielas – šīs ir piemērotas tiem, kas vēlas izvairīties no ķīmiskām piedevām. Tās var iegūt no kurkumas (dzeltena), biešu sulas (sarkana), sarkanajiem kāpostiem (zila), spinātiem (zaļa), burkāniem (oranža) un kafijas vai tējas novārījuma (brūna).
RADOŠAS OLU KRĀSOŠANAS METODES
Ja vēlies izmēģināt ko jaunu, vari izmantot citas metodes:
Marķieri un flomāsteri – īpaši piemēroti bērniem, lai radītu unikālus dizainus.
Dekupāža – pielīmē plānas auduma vai papīra strēmeles, veidojot košus rakstus.
Balinātāja tehnika – jau krāsotām olām var izmantot balinātāju, lai veidotu oriģinālus rakstus.
Krīta metode – uz olām var berzēt krītu, lai iegūtu matētu efektu.
OLU SAGLABĀŠANA UN IZTURĪBA
Lai olas nesaplaisātu un to čaumalas būtu izturīgas:
Izmanto ne tik svaigas olas, jo vecākas olas ir elastīgākas.
Lēna vārīšana – ieliec olas aukstā ūdenī un tikai tad pakāpeniski uzkarsē.
Etiķis krāsošanas ūdenī – pievieno etiķi, lai stiprinātu čaumalu.
Pakāpeniska atdzesēšana – nenovieto karstas olas uzreiz aukstā ūdenī, lai izvairītos no plaisāšanas.
Latvijā olu krāsošana ir ne tikai skaista tradīcija, bet arī iespēja saglabāt senču zināšanas un radoši izpausties. Lieldienās tās tiek ne tikai ēstas, bet arī izmantotas dažādās spēlēs, piemēram, olu ripināšanā un sišanā, lai pārbaudītu, kuras olas ir stiprākās.
Lai priecīgas un krāsainas Lieldienas!