Bīstamie tauki – 
holesterīns un triglicerīdi

Ikviens, kas rūpējas par savu sirds veselību, regulāri seko līdzi holesterīna līmenim asinīs, bet ne mazāk svarīgi ir noskaidrot triglicerīdu līmeni. Ja tas ir paaugstināts, tas var būt par risku tik nopietnām slimībām kā paaugstināts asinsspiediens, insults un infarkts.

 

Lipīdi ir tauki, ko sintezē cilvēka aknas no uzņemtās barības. Tās ir cilvēka organismam ļoti svarīgas un nepieciešamas vielas, lai cilvēks būtu vesels. Izšķir divus galvenos taukus (lipīdus) – holesterīnu un triglicerīdus.

Holesterīns piedalās visu šūnu membrānu, dažādu hormonu, žultsskābju u.c. vielu veidošanā.

Ir divu veidu holesterīns:

„Sliktais” – zema blīvuma holesterīns (ZBLH), kas pārnes holesterīnu uz asins vadu sieniņām un veicina tur aterosklerotisko nogulsnējumu;

„Labais” – augsta blīvuma holesterīns (ABLH), kas samazina holesterīna nogulsnes un nogādā tās aknās.

Triglicerīdi ir visvairāk izplatītie tauki, kas satur trīs taukskābju molekulas. Tie ir organisma enerģijas avots muskuļu šūnām, kā arī tas nogulsnējas tauku veidā tauku šūnās. Ja triglicerīdu daudzums asinīs pārsniedz normu, tas kopā ar „slikto” holesterīnu veicina asinsvadu sieniņu sašaurināšanos, radot draudus saslimt ar miokarda infarktu, insultu, paaugstinātu asinsspiedienu u.c. Līdz ar to paaugstināti triglicerīdi ir būtisks riska faktors saslimstībai ar sirds slimībām.

Palielinātu triglicerīdu līmeni asinīs sauc par hipertrigliceridēmiju.

Aptaukošanās ietekmē ne tik daudz kopējo holesterīna līmeni asinīs, bet gan triglicerīda līmeni – ja tas ir paaugstināts, tad tikai ar uztura maiņu to normalizēt neizdosies, būs nepieciešama medikamentu terapija kombinācijā ar uztura maiņu.

Obligāti jānosaka triglicerīdu daudzums asinīs ir cilvēkiem ar palielinātu ķermeņa svaru. Īpaša uzmanība jāpievērš vidukļa apkārtmēram – sievietēm norma ir līdz 80 cm, bet vīriešiem līdz 94 cm.

Mainot dzīvesveidu, iespējams samazināt triglicerīdu daudzumu asinīs. Uzturā vēlams lietot daudz šķiedrvielas (augļus un dārzeņus), vismaz divas reizes nedēļā – treknas zivis, jālieto taukskābes (zivju eļļu – Omega 3; Omega 6), rieksti, olīveļļa un ķiploki (pētījumi liecina, ka ķiploki samazina holesterīna un triglicerīdu daudzumu asinīs, kavē trombocītu salipšanu, paplašina asinsvadus un pazemina asinsspiedienu. Lai panāktu vēlamo efektu, ķiploki jālieto ilgstoši – vismaz divus mēnešus.). Jāierobežo alkohola lietošana un vismaz 2-3 reizes nedēļa jānodarbojas ar fiziskām aktivitātēm.

Triglicerīdus paaugstina – margarīns, cepumi, bulciņas, kūkas, sausie buljoni un gatavās salātu mērces, trekna gaļa, desas, čipši, saldēti frī kartupeļi, pusfabrikātu kotletes, jebkurš produkts, kurš satur augu taukus.

Ja vēlaties, lai jūsu sirds būtu stipra un vesela, pirms iegādājieties produktus, rūpīgi iepazīstieties ar tā sastāvu, kā arī regulāri izmēriet holesterīna un triglicerīda līmeni asinīs.

Pieļaujamās normas cilvēka asinīs:

Triglicerīdi < 1,7 mmol/l

Kopējais holesterīns < 5 mmol/l

ZBL holesterīns < 3 mmol/l

ABL holesterīns: (vīriešiem > 1,0 mmol/l;
sievietēm > 1,2 mmol/l)

Palielinātu triglicerīdu līmeni asinīs veicina:

palielināts ķermeņa svars (īpaši iekšējo orgānu aptaukošanās), kad ir stipri palielināts vidukļa apkārtmērs, kad tauki nogulsnējas vēdera apvidū un uz gurniem (ābolu forma);

hipotireoze (vairogdziedzera pazemināta funkcija);

hronisks pankreatīts (aizkuņģa dziedzera slimība), cukura diabēts un hronisks alkoholisms.

Cilvēkiem ar šādām saslimšanām noteikti regulāri jākontrolē triglicerīdu līmenis asinīs.